BILJANA PLAVŠIĆ: Poštovanje Dejtonskog sporazuma u BiH je obaveza

Datum:

Share post:

„Ne može se mijenjati u hodu“ Plavšićeva smatra da je poštovanje Dejtonskog sporazuma u BiH obaveza

Drugi po redu predsjednik Republike Srpske Biljana Plavšić poručila je da je poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH obaveza i da se međunarodni sporazumi ne mogu mijenjati u hodu.

Plavšićeva je ukazala da je rukovodstvo Republike Srpske sve vrijeme nastojalo da se sprovodi Dejtonski sporazum, ali da ona sada, nakon 27 godina, ne zna da li još postoje i neki tragovi tog sporazuma.

– Ako ne valja Dejtonski sporazum, onda bi trebalo tražiti drugo rješenje, ali ne vidim da bi drugo rješenje bilo tako dobro kao što je Dejtonski sporazum – rekla je Plavišićeva Srni povodom 27 godina od potpisivanja ovog mirovnog sporazuma.

Plavšićeva je primijetila da je pogrešno smatrati da je Dejtonski sporazum dobar samo za Srbe i poručila da bi u BiH trebalo poštovati Dejton.

TESTNA REKLAMA

– I ne samo da bi trebalo poštovati, nego je to obaveza – rekla je Plavšićeva.

Osvrćući se na odnos prema Dejtonskom sporazumu od potpisivanja do današnjih dana, Plavšićeva je ukazala na paralelu sa Briselskim sporazumom za Kosovo i Metohiju koji je potpisan prije devet godina, a albanska strana još odbija da ispuni svoj dio obaveza.

– Kakve mi to poruke ostavljamo novim generacijama? Prvo se piše o sporazumima, sastanci se drže na međunarodnom nivou i na koncu, kaže – prihvaćen Dejtonski sporazum, prihvaćen Briselski sporazum, i mogla bih naredati još nekoliko sporazuma, a ne sprovode se –  rekla je Plavšićeva.

Ona je istakla kako prije 27 godina ne bi povjerovala da joj je neko rekao da se potpisani međunarodni sporazumi mogu tako mijenjati u hodu i da političari mogu biti toliko neodgovorni jer je “užasna stvar praviti takve eksperimente sa ljudskim i sudbinama naroda”.

– Zaista bi se trebalo zamisliti šta je to u ljudima. Izgleda da im ratovi najviše odgovaraju, a ne neka mirna rješenja – zaključila je Plavšićeva.

Ona je primijetila, kako i u životinjskom kolektivu postoje zakoni, a ljudi nisu u stanju da poštuju zakone koji održavaju red, mir i napredak, te ocijenila da bi svi trebali da se zamisle “dokle je došao taj homo sapiens i da li je to kataklizma?”.

– Nije to samo ekskluzivno u vezi sa Dejtonskim sporazumom. Dejtonski sporazum i njegovo kršenje je povod da se zamislimo šta je i sa drugim sporazumima, a zovemo se vrsta homo sapiens. Znači `sapiens` – `pametni čovek`”, zaključila je Plavšićeva.

Biljana Plavšić (92) bila je predsjednik Republike Srpske od 1996. do 1998. godine i prva žena na čelu jedne republike u istoriji srpskog naroda.

Potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma 21. novembra 1995. godine i njegovih 12 aneksa, u vazduhoplovnoj bazi Rajt-Peterson kod Dejtona, u američkoj državi Ohajo je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Dejtonski sporazum, nakon tronedjeljnih pregovora, parafirali su tadašnji predsjednici Srbije Slobodan Milošević, takozvane Republike BiH Alija Izetbegović i Hrvatske Franjo Tuđman.

Ovim sporazumom stvorena je državna zajednica BiH sastavljena od dva entiteta, Republike Srpske i Federacije BiH, koji su potpisnici svih aneksa.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

LUKA PETROVIĆ: Izjednačiti i povećati koeficijente u RiTE Gacko i Ugljevik

Generalni direktor "Elektroprivrede Republike Srpske" Luka Petrović izjavio je danas da plate rudara treba povećati, ali da treba...

Luka Jović u timu Srbije protiv Kameruna

Reprezentaciju Srbije u ponedjeljak očekuje drugi meč na Mundijalu, a selektor Dragan Stojković odlučiće se za drugu formaciju...

Trener i članovi uprave Zvijezde 09 bodrili Srbiju u meču protiv Brazila (foto)

Brazil i Srbija su u Kataru odigrali svoj prvi meč na Svjetskom prvenstvu, a Karioke su dominantno stigle...

DOM NARODA BiH: Čiji delegati će na kraju IZVISITI – I opozicija računa na glasove Pokreta za državu

Iako se činilo da je sve napokon jasno kada je u pitanju izbor srpskih delegata u Dom naroda...