Bijeljinski vatrogasci u prošloj godini imali 341 intervenciju – prouzrokovana šteta 567.000KM (foto)

Datum:

Share post:

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina, u protekloj, 2022. godini, imala je 341 intervenciju, a materijalna šteta uzrokovana požarima procjenjena je na oko 567.700 KM – potvrdio je Mile Spasojević, starješina Teritorijalne Vatrogasne jedinice Bijeljina.

On je precizirao da je od ukupnog broja intervencija devet bilo na privrednim objektima, 29 na stambenim, 15 na poljoprivrednim, a na niskom rastinju čak 95.

„Šume su gorjele pet puta, a putnički automobili 27 puta“, rekao je Spasojević za portal Dešavanja u Bijeljini.

Najveći broj požara u protekloj godini, zabilježen je tokom jula mjeseca, odnosno 65 požara, od čega su 42 na niskom rastinju.

TESTNA REKLAMA

Upravo zbog toga, Spasojević je apelovao na građane da povedu računa prilikom paljenja otpada na otvorenom prostoru, kao i zaostataka na njivama nakon žetve.

U zimskom periodu najveći broj požara je na dimnjacima (46), u zatvorenom prostoru u stanovima, kućama, kao i u kontejnerima.

„Usred loženja, u dimnjacima se nakupi čađ i zbog toga dolazi do paljenja. Problem požara kod dimnjaka je što ih ne gasimo nego kontrolišemo. Ako dimnjak prolazi kroz kuću, ako je loše izgrađen, gašenjem može doći do pukotina i tada dim ili vatra izlaze u prostorije. Kada je požar sa vanjske strane, pratimo da varnice koje lete iz dimnjaka ne padnu negdje gdje bi mogle zapaliti nešto gorivo ili susjedne objekte“, objasnio je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ Spasojević.

Ovom prilikom Spasojević je apelovao na građane da obrate pažnju, te da ne bacaju užareni pepeo u kontejnere, zbog čega često dolazi do požara.

„Požar kao požar nije opasan, ali se ti kontejneri najčešće nalaze u blizini parkiranih automobila i ispod prozora stambenih zgrada. Neprijatan miris i dim ometa građane, a pored toga, požar iz kontejnera može se proširiti na automobile koji su parkirani u blizini“, rekao je Spasojević.

Ono što je najbitnije kada su u pitanju podaci Teritorijalne vatrogasne jedinice je da na svim intervencijama u prošloj godini nisu imali ni povrijeđenih ni poginulih vatrogasaca.

Kada je riječ o pozarima većih razmjera, koji nisu ubrojani u navedene, u toku godine zabilježen je požar u bijeljinskoj fabrici „Sava“ kao i u fabrici „Meridijana“ u Brocu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Agrarni budžet u Srpskoj veći za 105 miliona KM, ratari zadovoljni podjelom sredstava

Prvi krug sastanaka poljoprivrednika i resornog ministarstva dao je poljoprivrednim proizvođačima razlog za zadovoljstvo. Naime, agrarni budžet za ovu...

Planinari PD ’’Povlen’’ iz Valjeva u posjeti PED ’’Majevica’’ (foto)

U subotu i nedjelju (28 i 29 januara 2023.) članovi pobratimskog Planinarskog društva ’’Povlen’’ iz Valjeva bili su...

DODIK: Dosadašnji Gradonačelnik, osim svojih ličnih hirova, ništa drugo nije ni pokazao u Bijeljini (video)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik boraveći danas u Bijeljini na sastanku sa semberskim poljoprivrednicima govorio je i o...

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad (foto)

RSS sve jača – formiran Mjesni odbor Stari grad - Osnivač Republičke stranke Srpske Slavenko Ristić imao je izuzetnu...