Bijeljinski vatrogasci u prošloj godini imali 341 intervenciju – prouzrokovana šteta 567.000KM (foto)

Datum:

Share post:

Teritorijalna vatrogasno-spasilačka jedinica Bijeljina, u protekloj, 2022. godini, imala je 341 intervenciju, a materijalna šteta uzrokovana požarima procjenjena je na oko 567.700 KM – potvrdio je Mile Spasojević, starješina Teritorijalne Vatrogasne jedinice Bijeljina.

On je precizirao da je od ukupnog broja intervencija devet bilo na privrednim objektima, 29 na stambenim, 15 na poljoprivrednim, a na niskom rastinju čak 95.

„Šume su gorjele pet puta, a putnički automobili 27 puta“, rekao je Spasojević za portal Dešavanja u Bijeljini.

Najveći broj požara u protekloj godini, zabilježen je tokom jula mjeseca, odnosno 65 požara, od čega su 42 na niskom rastinju.

Upravo zbog toga, Spasojević je apelovao na građane da povedu računa prilikom paljenja otpada na otvorenom prostoru, kao i zaostataka na njivama nakon žetve.

U zimskom periodu najveći broj požara je na dimnjacima (46), u zatvorenom prostoru u stanovima, kućama, kao i u kontejnerima.

„Usred loženja, u dimnjacima se nakupi čađ i zbog toga dolazi do paljenja. Problem požara kod dimnjaka je što ih ne gasimo nego kontrolišemo. Ako dimnjak prolazi kroz kuću, ako je loše izgrađen, gašenjem može doći do pukotina i tada dim ili vatra izlaze u prostorije. Kada je požar sa vanjske strane, pratimo da varnice koje lete iz dimnjaka ne padnu negdje gdje bi mogle zapaliti nešto gorivo ili susjedne objekte“, objasnio je za portal „Dešavanja u Bijeljini“ Spasojević.

Ovom prilikom Spasojević je apelovao na građane da obrate pažnju, te da ne bacaju užareni pepeo u kontejnere, zbog čega često dolazi do požara.

„Požar kao požar nije opasan, ali se ti kontejneri najčešće nalaze u blizini parkiranih automobila i ispod prozora stambenih zgrada. Neprijatan miris i dim ometa građane, a pored toga, požar iz kontejnera može se proširiti na automobile koji su parkirani u blizini“, rekao je Spasojević.

Ono što je najbitnije kada su u pitanju podaci Teritorijalne vatrogasne jedinice je da na svim intervencijama u prošloj godini nisu imali ni povrijeđenih ni poginulih vatrogasaca.

Kada je riječ o pozarima većih razmjera, koji nisu ubrojani u navedene, u toku godine zabilježen je požar u bijeljinskoj fabrici „Sava“ kao i u fabrici „Meridijana“ u Brocu.

https://www.facebook.com/watch/?v=1196368931122818

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

“Z Marketi” otvorili vrata svog najnovijeg objekta u Račanskoj ulici u Bijeljini (foto,video)

“Z Marketi” vodeći lanac supermarketa poznat po svojoj širokoj ponudi kvalitetnih proizvoda, danas je otvorio vrata svog najnovijeg...

Đurđević, predsjednik SG Bijeljina, otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ (foto)

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević svečano je otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika ''Sveti Luka'' iz...

DODIK: Igranka muslimana obiće se o glavu BiH (foto)

Igranka koju su priredili bosanski muslimani po pitanju članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope na kraju će se...

ŠAMAC: Održano književno veče Kluba književnika “Savovanje“ (foto)

Povodom Dana opštine Šamac članovi Kluba književnika "Savovanje" iz Šamca su organizovali pjesničko stihovanje sa brojnim prijateljima koji...