Bijeljinski srednjoškolci u posjeti parlamentu Srpske

Datum:

Share post:

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za pitanja djece, mladih i sporta Davor Šešić smatra da su organizacije koje se bave ovim pitanjima u Srpskoj nedovoljno aktivne u iznošenju svojih problema i predlaganju njihovih rješenja.
 

"Čeka se da to uradi neko drugi, uglavnom Vlada, koja to čini predlažući zakonska rješenja. Mladi ne znaju da oni putem raznih organizacija i inicijativa mogu predložiti rješenja za svoje probleme", rekao je Šešić.

On je novinarima u Banjaluci povodom prošlonedeljne posjete grupe srednjoškolaca iz Bijeljine izjavio da Odbor uglavnom razmatra strategije, kojih je u prethodne četiri godine bilo vrlo malo.

Šešić je naveo da će srednjoškolce iz Bijeljine upoznati o planu rada Narodne skupštine Republike Srpske i Odbora za pitanja djece, mladih i sporta, te o dosadašnjim rezultatima.

"Razgovaraćemo o pitanjima koja se tiču mladih i usklađenosti obrazovnog sistema sa tržištem rada. Mlade treba obrazovati predviđajući koja će biti nova zanimanja. Obrazovanje mora pratiti potrebe tržišta rada i omogućiti u većoj mjeri prekvalifikacije za tražena zanimanja", dodao je Šešić.

TESTNA REKLAMA

Član Odbora Narodne skupštine za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje Nataša Radulović rekla je da Odbor pokreće inicijative koje se odnose na poboljšanje obrazovanja i razvoja sporta u Srpskoj.

Projekat koordinator u "Perpetuum mobile – Institutu za razvoj mladih i zajednice" iz Banjaluke Srđan Ostojić rekao je da su danas srednjoškolci iz Bijeljine u posjeti Narodnoj skupštini da bi razgovarali sa narodnim poslanicima o najbitnijim pitanjima za mlade u Srpskoj

On je dodao da se ovaj dijalog implementira u okviru projekta UN agencija Dijalog za budućnost u koji će biti uključeno oko 240 srednjoškolaca koji će imati priliku da posjete parlamente BiH i entiteta.

"Smatramo da je osnovni uslov demokratije učešće mladih u parlamentarnom životu i pokretanje rješavanja određenih problema kod donosilaca odluka, te je ovo jedinstvena prilika za mlade da kažu koji su njima najteži problemi i kako smatraju da ih treba riješiti", dodao je Ostojić.

On smatra da ima prostora u formalnom obrazovanju da se mladima objasni kako se mogu obratiti donosiocima odluka.

Grupa od 50 srednjoškolaca posjetila je Narodnu skupštinu Republike Srpske u okviru projekta "Iniciraj dijalog: Aktivni mladi za transparentne parlamente", koji sprovodi Udruženje građana "Perpetuum mobile – Institut za razvoj mladih i zajednice" iz Banjaluke.

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Dolazi li Erdoan da podrži ili da „primiri“ Izetbegovića

Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, dolazi u službenu posjetu regionu, a prema do sada dostupnim informacijama, turski lider...

Kako da vratite stari izgled Gmaila

Google mijenja dizajn za Gmail kako bi servis prilagodio dizajnerskim izmjenama koje su već načinjene na kompanijinim drugim...

AGRO SAVJET: Uzgajivači upozoravaju na greške koje pravimo – Jasni signali da je biljka pred uginućem

Većina nas griješi prilikom zalivanja i njegovanja sobnog cvijeća, a princip je zapravo veoma jednostavan. Stručnjaci smatraju da...

U Bijeljini rođene DVIJE BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su dvije djevojčice i dva dječaka. Broj...