Bijeljinski Pedagoški fakultet, FPE, Razvojni centar za mlade i Sindikalno – edukativni centar iz Banjaluke, kao realizatora programa potpisali Sporazum o saradnji (foto)

Datum:

Share post:

Danas je u prostorijama Centra za visoko obrazovanje, održan info dan u sklopu koncepta “Stvaramo životne šampione”. Koncept „Stvaramo životne šampione“ dio je projekta ERASMUS+ programa u oblasti sporta, koji se uspješno realizuje uz podršku Evropske komisije i UEFA fondacije za djecu u 8 zemalja, a učesnici su akteri iz sportskog, obrazovnog i omladinskog sektora. BiH odnosno Republika Srpska ima šansu da postane dio ovog programa kroz koji je do sada prošlo preko 700 mališana, 50 trenera i 200 roditelja.

Ovaj koncept u središte stavlja trenera kao edukatora, vraćajući sport na osnovne postulate – da ne mogu svi postati šampioni i vrhunski sportisti, ali da treba i moraju da postanu vrhunski ljudi, životni šampioni. Program se realiziju kroz regionalne kampove – svaki za po 150 učesnika, uz napomenu da su kampovi besplatni. Osim sportskih aktivnosti, polaznici uče na interesantan način o brojnim životnim temama, obilaze kulturno-istorijske atrakcije i povezuju se, pokazujući kako bi budućnost regiona trebala da izgleda u praksi.

Bijeljinski Pedagoški fakultet, Fakultet poslovne ekonomije i Razvojni centar za mlade, kao i Sindikalno – edukativni centar iz Banjaluke, kao realizatora programa, potpisali su danas Sporazum o saradnji.

“Primijetimo da nam je omladina s jedne strane pasivna, a s druge strane imamo dosta kvalitetnih omladinaca kojima su potrebne informacije za dodatno usavršavanje. Možemo da kažemo da nam je to motiv i vizija, da se približimo i jednima i drugima. Ovo nije samo edukacija mladih, već mladih i roditelja. Nisu u prvom planu ni sport, ni razvoj, nego kvalitet života. Treba svi zajedno da se edukujemo i usavršavamo i tako da idemo unaprijed“, rekao je prof. dr Srđan Lalić, prorektor za ljudske i materijalne resurse Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Info dan treba da pruži sve potrebne informacije o ovom zanimljivom i višestruko značajnom projektu svim potencijalno zainteresovanim učesnicima.

“Projekat je krenuo kao regionalna priča obuhvatajući Srbiju, BiH, Hrvatsku, Makedoniju, sada i Crnu Goru, kako bi pokazao da region može i mora da ima zajedničku budućnost. Međutim, promovišući vrednosti za koje se zalaže, nama su se u međuvremenu priključili klubovi iz Turske, Bugarske, Portugala, Grčke… prvoligaši i drago mi je da postoje klubovi koji imaju viziju kako sport treba da se razvija i intencija je da nastavimo da gradimo priču i kroz druge zemlje i kroz druge sportske discipline, a uskoro i sa fokusom na životnim šampionkama. Esencija svega ovoga je da deca idu u školu zato što moraju, a na sport zato što žele i da je uloga trenera tim pre veća u formiranju zdrave ličnosti”, rekla je Aleksandra Knežević, koordinator koncepta “Stvaramo životne šampione” i programski direktor Razvojnog centra za mlade i dodala:

“Ako mi insistiramo na stvaranju Ronalda i Mesija u 95% slučajeva to se neće desiti. Ono na čemu mi svi treba da insistiramo je stvaranje srećnog deteta koje će voleti da ide na trening, koji će odrastati sa zdravim navikama, koji će učiti o rodnoj ravnopravnosti i ekološkoj svesti. O poštovanju, o različitosti u sportu i kroz sport.”

Kroz projekciju video-materijala sa prethodnih aktivnosti, prisutni su više saznali o samom konceptu sportsko-edukativnih aktivnosti koje se realizuju, te značajnim podatkom da su iste za sve polaznike u potpunosti besplatne.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...