BIJELJINSKI KOMUNALAC izašao u susret privrednicima

Datum:

Share post:

Protekla godina bila je teška za kompletnu privredu, naročito kada se uzme u obzir kriza izazvana pandemijom korona virusa.

Privredni subjekti slabo poslovali u 2020. godini
Mnogi privredni subjekti slabo su poslovali u 2020. godini, što se dodatno odrazilo i na preduzeća kao što je AD „Komunalac“, rekao je Diko Cvijetnović, direktor „Komunalca“.

„U periodu kada je pojedinim privrednim subjektima bio zabranjen rad,  AD „Komunalac“ je te subjekte oslobodio plaćanja odvoza komunalnog otpada . Takođe, jedan dio zakupodavaca poslovnih prostora kojima je bio zabranjen rad oslobođeni su za jedan mjesec plaćanja zakupnine“, istakao je Cvijetinović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Pronaćemo način da pomognemo privrednicima
Tokom godine stigao je veliki broj zahtjeva za oslobađanje plaćanja naknada, naročito od privrednih subjekata koji se bave ugostiteljstvom. Pored toga što mogu primiti određen broj ljudi i imaju ograničeno radno vrijeme, komunalne naknade dodatno su ih opteretile i smanjile prihode. Krajem januara mjeseca održaće se zasjedanje Skupštine akcionara na kojoj će biti iznijeti svi zahtjevi, kaže Cvijetnović, te će razmotriti u kom pravcu i na koji način mogu izaći u susret privrednicima.

TESTNA REKLAMA

„Prije mog dolaska, kada je bio prvi talas korona virusa, određenom broju korisnika odvoza komunalnog otpada i zakupodavaca poslovnih prostora, AD „Komunalac“ otpisao je potraživanja u visini od 40.000 KM, kako bi izašao u susret privrednicima i olakšao tešku situaciju“, rekao je Cvijetnović.

Dugovanja pokušavamo riješiti reprogramom
Kada je riječ o naplati, postoje određeni problemi oko dugovanja koje rukovodstvo pokušava da riješi reprogramom.

„Naplata potraživanja, kada je riječ o fizičkim licima, iznosi oko 76 procenata, a što se tiče pravnih lica blizu 80 odsto“, kaže Cvijetinović i dodaje da tek kada iscrpe sve mogućnosti, onda kreću sa tužbama, što je u mnogo manjoj mjeri zastupljeno nego ranije.

 
Počela revizija kvadrature na osnovu koje se obračunava odvoz otpada
Cijena odvoza komunalnog otpada nije se mijenjala godinama, međutim, uočene su promjene prilikom dostave računa. Naime, u posljednje vrijeme „Komunalac“ je počeo sa revizijom kvadrature na osnovu koje se obračunava odvoz otpada.

„Imali smo situacije da su određeni korisnici bili u neravnopravnom položaju, odnosno da su povlašteni. Odvoz otpada im se obračunavao na manju kvadraturu nego što zapravo posjeduju. Mislim da je pogrešno obračunavati odvoza komunalnog otpada po kvadraturi i predložiću novom gradonačelniku i Skupštini da se komunalni otpad plaća po količini, a ne po kvadraturi“, rekao je Cvijetinović za portal Dešavanja u Bijeljini.

Iako je ugovor istekao, očistili sve dijelove Grada za koje smo ranije bili zaduženi
 Kada je riječ o čišćenju snijega, Cvijetnović ističe da su ispunili svoju dužnost, iako je ugovor sa gradskim Odjeljenjem za stambeno-komunalne poslove istekao još u decembru.

„Imamo ugovor na godišnjem nivou sa gradskim stambeno-komunalnim Odjeljenjem koji je istekao početkom decembra 2020. godine. Međutim, 10. januara, kada smo imali prvi snijeg, radnici Komunalca su izašli na teren i očistili sve one dijelove Grada za koje smo ranije bili zaduženi. Jutros smo imali nalog za posipanje abrazivnim materijalom, te smo obavili i taj dio posla“, rekao je Cvijetinović.

Zadovoljni smo radom Zelene pijace
Ovom prilikom, Diko Cvijetnović, direktor „Komunalca“ istakao je da je veoma zadovoljan radom bijeljinske Zelene pijace, iako su u zimskom periodu smanjene aktivnosti. Na godišnjem nivou, u prosjeku, Zelena pijaca ima oko 130 zakupodavaca koji imaju ugovor na mjesečnom nivou, dok su ostali na dnevnom nivou.

Naime, Grad Bijeljina je jedan od rijetkih koji je zahvaljujući tadašnjem gradonačelniku obezbijedio da i u vrijeme pandemije radi pijaca, u smanjenom obimu, ali je ipak imala svoju funkciju.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...