Bijeljinski gimnazijalac učesnik Olimpijade iz fizike u Letoniji i Izraelu

Datum:

Share post:

Kada se udruže ljubav i rad svaki cilj je blizu, a uspjeh neizostavan. Osamnaestogodišnjem gimnazijalcu Draganu Markoviću iz Bijeljine višečasovne vježbe i trud otvorili su put ka trećoj Evropskoj i 50. Internacionalnoj olimpijadi iz fizike, koje će biti održane u Letoniji i Izraelu. Jedini je učenik iz Republike Srpske u petoročlanom timu BiH.

Dragan će od 31.maja do 4.juna stati rame uz rame sa najboljim fizičarima iz Evrope na olimpijadi u Letoniji, a 7. jula u Izraelu i sa najboljima iz cijelog svijeta. Na izbornom takmičenju za evropsku olimpijadu bio je prvi, a na državnom takmičenju za Međunarodnu olimpijadu četvrti .

– Dosta su mi pomogli seminari na koje sam išao u Sarajevu, kao i svi predavači koji ujedno vode olimpijce na olimpijade uz njihovu pomoć. Naravno i sopstveni rad, pa sam uspio da ove godine dođem do tog nivoa znanja da se plasiram i na evropsku i svjetsku olimpijadu – ističe Dragan Marković. 

Prošle godine na evropskoj olimpijadi za dlaku mu je izmakla medalja, ali nada se da ove godine neće. Vježba nekad od ujutru do uveče ,a minimalno 3- 5 sati jer su zadaci komplikovani.

TESTNA REKLAMA

– Zahtijevaju dosta dobro teorijsko razumijevanje, kao i praktično razumijevanje određenog fenomena. Pogotovo , što na olimpijadama dolazi i eksperiment koji nije samo čista teorija, već moramo biti spretni sa opremom koja nam je data – dodaje Dragan Marković.

Bijeljinska gimnazija ponosna je na talentovanog i vrijednog Dragana. Njegov uspjeh je i njihov.
– Iskustvo msa Olimpijade mnogo znači za kasnije, prvo njemu, ali onda i meni da prosto profesor vidi šta treba još da radi, koji su to nedostaci da se to ispravi i da budu bolji rezultati narednih godina – ističe Snežana Stankić, profesorka fizike u Gimnaziji "Filip Višnjić".

Svestrani Dragan odličan je i matematičar. U Istraživačkoj stanici Petnica u Srbiji bio je među najuspješnijim polaznicima seminara. Olimpijade će mu dobro doći da usavrši znanje i bude spreman za komplikovanije zadatke koji ga čekaju na fakultetu, jer planira da upiše teorijsku i eksperimentalnu fiziku u Beogradu.
 
Izvor: rtrs.tv
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...