Bijeljinski gimnazijalac Milan Josić preko globusa došao do olimpijade u Hongkongu

Datum:

Share post:

Bijeljinska Gimnazija “Filip Višnjić” rasadnik je talentovanih učenika, a mnogi ponikli odatle danas su priznati i istaknuti stručnjaci daleko van granica naše zemlje.
 

Jedan od njih je i Milan Josić, učenik četvrtog razreda koji krči svoj put na stazama nauke, što je potvrdio i plasmanom na Svjetsku geografsku olimpijadu koja će biti održana u Hongkongu.

Plasman je obezbijedio osvojivši treće mjesto na "Balkanijadi" u Rumuniji.

– U avgustu nas četvoro iz BiH idemo na takmičenje u Kinu. Jedna djevojka iz Vlasenice i ja predstavljaćemo Republiku Srpsku, a učestvovaće i dva takmičara iz FBiH. To je najveći uspjeh na ovim prostorima kada je riječ o takmičenju iz geografije, a ujedno i najveći uspjeh za bijeljinsku Gimnaziju – kaže ovaj mladić.

TESTNA REKLAMA

Sticanje uslova za putovanje u Hongkong nije bio lako. Iza ovog gimnazijalca stoje brojni sati učenja i vježbe.

– Prošle godine sam prvi put učestvovao na takmičenju koje sprovodi Regionalni centar za talente iz Beograda. Pošto se takmičenje ne organizuje u BiH, uključio sam se u takmičenje u Srbiji. Regionalno takmičenje održano je u Novom Sadu, gdje sam osvojio medalju i plasirao se dalje na Nacionalnu geografsku olimpijadu u Beogradu, gdje sam osvojio treće mjesto i plasirao se na "Balkanijadu", koja je održana u Jašiju u Rumuniji. Tamo sam osvojio treće mjesto i to je bilo ključno za moj plasman na Svjetsku geografsku olimpijadu – ispričao je ovaj mladić.

Ne krije da gaji velike nade i ambicije, a u svoje znanje, kaže, ne sumnja. Naporno vježba i priprema se za takmičenje koje će biti na engleskom jeziku.

– Materijali za pripremu su sa Kembridža i Oksforda, a to su prilično obimne knjige sa više od 600 stranica, kao i rječnici pojmova. Pripreme su u toku, bio sam u Beogradu, gdje su nam predavanja držali studenti doktorskih studija, a fokus ovogodišnje olimpijade je na tzv. pametnim gradovima, kao što je i sam Hongkong – kaže Milan. Ističe da bi bio ponosan da u budućnosti vidi i druge gimnazijalce na tako velikim takmičenjima.

– Nadam se da ćemo nastaviti sa ovakvim rezultatima jer sam vidio da imamo mladih talenata koji mogu da ponove ovakav uspjeh – kaže on. Priča da je i ranije dobijao nagrade iz takmičenja u domenu geografije, ali i iz engleskog jezika, gdje se plasirao u finale na takmičenju koje je organizovala američka ambasada.

Ljubav prema ovoj nauci gaji od malih nogu.

– Geografija je moja velika ljubav od ranog djetinjstva. Oduvijek me je to zanimalo, gledao sam karte, atlas i pratio putopise. Provodim sate gledajući globus, provjeravam informacije na internetu i stalno sam u toku sa tim događanjima. Volim i istoriju, ali nekako sa geografijom sam pronašao sebe – kaže on. Iako je geografija njegova velika ljubav, svoj dalji obrazovni put nastaviće u drugom pravcu.

– Mnogo bih volio da studiram geografiju i da nastavim da se time bavim u budućnosti, ali, nažalost, geografija je danas prilično neperspektivan predmet kada je riječ o zaposlenju, a o budućnosti se razmišljati mora. Zbog toga sam se odlučio za studije na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu – istakao je Milan.

Podrška
Za put u daleku Kinu stigla je i finansijska podrška.

– Kada su sponzori čuli za ovaj plasman, podržali su nas i naišli smo na dobar odaziv kod privatnika, ali i Republičkog pedagoškog zavoda RS – rekao je Milan Josić.

Izvor: glassrpske.com

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...