Bijeljinska SKUPŠTINA RASKINULA ugovor o kupoprodaji nekretnine u Industrijskoj zoni 3

Datum:

Share post:

Na 34. Sjednici Skupštine Grada Bijeljina, održanoj 6. decembra, jedna od tačaka koja je izazvala kraću diskusiju odbornika je 14. tačka koja se odnosila na Prijedlog odluke o davanju saglasnosti na zaključenje Ugovora o raskidu ugovora o kupoprodaji nekretnina.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Predrag Petričević, odbornicima je obrazložio navedenu tačku.

„Na pripremnom sastanku Skupštine, bio je prisutan i Milan Radujko zamjenik pravobranioca RS sa sjedištem u Bijeljini koji je detaljno obrazložio ovu Odluku. Radi se o raskidanju, odnosno davanju saglasnosti o zaključenju Ugovora o raskidu ugovora o kupoprodaji nekretnine koja se nalazi u industrijskoj zoni 3, gdje je Mrkonjić Goran kupio jednu parcelu, uplatio iznos prve dvije rate u visini od oko 14.000KM i prestao da plaća. Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i finansije su preko pravobranioca pokrenuli sudsko izvršenje“, rekao je Petričević.

Kako kaže, pošto Mrkonjić nema sredstava na računu, predloženo je da se izvršenje obavi na njegovoj imovini, odnosno kući i to izvršenje je propalo.

TESTNA REKLAMA

„Mi smo se našli u situaciji da nam se obratio taj čovjek i predložio da dođemo do sporazumnog raskida, što podrazumijeva da svako vrati ono što je trenutno njegovo. U principu, to znači da ga oslobodimo preostalih obaveza, a da on nama parcelu vrati u naš posjed, čime bismo mi mogli da ponovo putem licitacije raspišemo prodaju i da dođemo do tih sredstava. U momentu prodaje, cijena parcele je bila oko 80.000KM. Ovim bi se Grad za mnogo kraći vremenski period namirio u tom nekom iznosu i bio u nekoj mogućoj postojećoj dobiti. Prodajom te parcele, vjerovano bi se javio još neki potencijalni investitor, gdje bi samim time, kao i vađenjem građevinske dozvole i plaćenjem tih obaveza, Grad sigurno došao do nekih sredstava, a i samim tim bi se vjerovatno otvorio neki pogon, pa bi bio zaposlen još neki radnik“, objasnio je načelnik Petričević.

ARSENOVIĆ: Šta ste čekali četiri godine?
Ispred kluba odbornika SNSD, Sjednici Skupštine Grada Bijeljina, obratio se Vaso Arsenović koji je tražio obrazloženje za određene nejasnoće po pitanju ove tačke i prijedloga.

„U materijalima koje smo dobili postoji nekih nejasnoća, a ko je detaljno čitao, može ih uočiti. Spominju se datumi 28. mart 2016. godine i 28. mart 2019. godine kada je riječ o potpisanim notarskim ugovorima između Grada Bijeljina i Mrkonjić Gorana. Da li je ovaj Ugovor potpisan 2016. ili 2019. godine. Ako to zanemarimo, postavlja se logično pitanje, Šta ste čekali četiri godine? Četiri godine je prošlo od prodaje ovog zemljišta, imenovani je platio samo dvije rate. Gdje je tu efikasnost nadležnih odjeljenja da prate status zemlje koja je prodata putem javne licitacije. Ugovorom jasno piše, ukoliko se ne isplati iznos iz ugovora, automatski dolazi do prekida. Nema razloga da se čeka četiri godine da se pokrene ovaj postupak i da dođe do Skupštine Grada“, izričan je Arsenović.

Pored toga, Arsenović navodi da je čudno, nelogično, ali i da ne piše, ko je kome dužan i ko kome treba koliko da plati.

„Spomenuto je da je osnovni ugovor 80.000KM i da je Mrkonjić platio 14.000KM. Da li se prodaje kuća u vrijednosti od 80.000KM ili ne prodaje. Po Zakonu minimalan vrijednost po kojoj može da se proda neka imovina je trećina vrijednosti. Ako je on dužan 14.000KM gradu, možete prodati kuću i za 30.000KM i namiriti se. Generalno postoji jedan problem gdje je neophodno da nadležne službe, odjeljenja efikasnije rade svoj posao. Ne znam zbog čega je Mrkonjić Goran jedini slučaj koji nije izmirio svoje rate. Mislim da je realno i opravdano, zbog gradske kase i budžeta, da se provjere svi ugovori sa svim kupcima zemlje, odnosno građevinskog zemljišta u poslovnim zonama, da se vidi da li je svako shodno Zakonu, izmirio sve obaveze“, istakao je Arsenović.

Odbornik je iznio svoju sumnju da postoji još ovakvih i sličnih slučajeva i da je potrebno da se detaljnije ispitaju svi ugovori do današnjeg dana da Grad i Skupština ne bi ponovo došli u situaciju da kupci uživaju pravo, a da nisu isplatili tu zemlju.

„Mislim da treba dobro provjeriti ove datume u obrazloženju ugovora, usaglasiti i ne dozvoliti da se u narednom periodu dešava da se nakon tri ili četiri godine uoči da neko nije platio jednu ili dvije rate ili deset ili više rata. Mi čekamo, a neko uživa to pravo, a kasa je uslovno rečeno oštećena za taj iznos nekretnine“, rekao je Arsenović

PETRIČEVIĆ: Složena procedura oko raskida Ugovora
Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove pokušao je da da odgovore na pitanja odbornika Arsenovića.

„Ugovor je potpisan 2016. godine, to je činjenica. Koliko sam upoznat sa predmetom, uvijek se sa kupcima pokušava doći do sporazuma. Bilo je nekih zahtjeva koji su možda i odužili ovaj period: da se on obaveže da će platiti, da će nastavljati plaćati, i slično. Koliko sam i u razgovoru sa pravobraniocem zaključio, složena je procedura oko raskida tih ugovora. Mi bismo morali ići i tužbom, što je vjerovatno bio i jedan od razloga da se s njim dođe do sporazuma ili da nastavi da plaća“, objasnio je Petričević.

Kada je u pitanju iznos, naveo je da je do sada plaćeno oko 14.500KM, a da preostali dug iznosi oko 65.000KM.

„Po Zakonu o obligacionim odnosima, sporazumnim raskidanjem ovog ugovora, svako će vratiti iznose: mi njemu njegov iznos, on nama parcelu i mi onda možemo da se namirimo kroz prodaju sa minimalnom cijenom od 80.000KM. Slažem se da je sve ovo svakako moglo malo brže da bude gotovo, ali u nekom trenutku je Odjeljenje preduzelo određene korake i tražilo da se preko pravobranilaštva, odnosno preko suda izvrši izvršenje odnosno nadoknada traženih sredstava. Postoji niz problema, recimo kuća koja je stavljena na rješenje, nije samo u njegovom vlasništvu“, dodao je Petričević.

Nakon ovog kraćeg objašnjenja, niko nije tražio riječ, tačka je stavljena na glasanje, te je ista usvojena većinom glasova.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

RADNIK SVE JAČI: BOJAN BURAZOR STIGAO U SEMBERIJU

Radnik iz Bijeljine je svakim danom sve jači, a novo ime je igrač bogatog iskustva, Bojan Burazor. Sadržaj se...

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini

Hiljadu učesnika iz 58 klubova na Međunarodnom rukometnom turniru u Bijeljini. BIJELJINA HANDBALL CUP 2022 će biti održan 19,...

NAŠA REPUBLIKA SRPSKA na današnji dan DOBILA IME

Narodna skupština Srpske Republike BiH usvojila je u Banjaluci 12. avgusta 1992. godine Deklaraciju o državnom i političkom...

RiTE „Ugljevik“ i „Elektro – Bijeljina“ u plusu – Za pola godine ostvarena VIŠEMILIONSKA DOBIT

Zavisna preduzeća Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), osim Elektrokrajine, završila su prvu polovinu ove godine u plusu te...