Bijeljinska porodica Barbu uspjesima razbija predrasude i stereotipe

Datum:

Share post:

Porodica Јovana Barbua iz Bijeljine jedna je od malobrojnih romskih porodica koja je napustila tradicionalni, nomadski način života.
 
Rade i školuju troje djece. Sin studira ekonomiju, jedna kćerka je maturant Ekonomske škole, a druga deveti razred osnovne škole. Ponosni su što im djeca odrastaju u dobre ljude, i što se ne stide svog porijekla.
 
Prije četrnaest godina Јovan Barbu je došao s porodicom u Bijeljinu u potrazi za poslom. Kaže, obećao je sebi i svojoj djeci da neće poštovati romsku tradiciju. Radi, djecu školuje i uči se ne stide što su Romi, a sunarodnicima poručuje.
“Učite svoju djecu da budu ljudi, da ne lutaju po ovom svijetu, da ne idemo od vrata do vrata, da bi pružali ruku, da nam neko dodjeli“, naveo je Јovan Barbu.

Djecu su vaspitali da kroz život idu uzdignute glave. Јovana, maturantkinja Ekonomske škole, đak za ponos. Pet godina pobjeđuje na takmičenju u besjedništvu na Višnjićevim danima. Planira da studira pravo.

“Hoću da budem dobar advokat. Želim ovdje da ostanem da se borim za svoj cilj, a i za bolje sutra drugih Roma“, izjavila je učenica 4.razreda Ekonomske škole u Bijeljini Јovana Barbu.

Već prvog dana u školi s ponosom je istakla svoje porijeklo, a narednih dana isticala se po uspjesima.

TESTNA REKLAMA

“Radi se o darovitoj djeci, a kada su darovita djeca u pitanju onda druge odrednice nikakvu funkciju nemaju“, istakao je direktor Ekonomske škole Duški Đurić.

Sin Petar, student ekonomije u Istočnom Sarajevu, prvak je na republičkom takmičenju iz monetarne ekonomije, a najmlađa, Dragana planira da studira psihologiju.

“Do sada nam se nije deslo da izađemo na ulicu i da se neko požali na našu djecu. Do sada smo imali samo to da nam neko pohvali djecu i to nam je drago“, dodala je majka Zorica Barbu.

Porodica Barbu ponosno ističe da su Romi. A svojim djelima i uspjesima razbili su predrasude i stereotipe o romskoj populaciji.

Izvor: semberske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...