BIJELJINSKA politika:  KO ISPADA, a KO UPADA 

Datum:

Share post:

Objektiv je nedavno analizirao lidere političkih stranaka na nivou Republike Srpske, ostavljajući čitaocima da sami procjene kakva je njihova politička budućnost. Kakva je situacija sa liderima bijeljinskih stranaka? Kakva je njihova politička prošlost i budućnost? Ko ima potencijala a ko „mlati u prazno“? Čije vrijeme je prošlo a ko se tek penje na političkoj ljestvici? Slijedi kratka analiza „odlazećih“ i „dolazećih“ političkih lidera u Bijeljini.

1. Zvuči neobično ali, najiskusniji od njih, Mićo Mićić, predsjednik je najmlađe političke stranke u Bijeljini. Ugradio je i svoje ime u naziv te partije: Stranka demokratske Srpske Semberija – Mićo Mićić. Iza njega je dugogodišnja politička karijera u kojoj je prošao mnogo toga. Između ostalog, bio je i ministar i dugogodišnji je gradonačelnik Bijeljine. Jedino, dok je bio u SDS-u, nije mu se ostvarila želja da postane predsjednik stranke. Sada je i to ostvario.

Mićo Mićić

TESTNA REKLAMA

Mnogi kritikuju njegovo djelovanje, optužuju ga za ovo ili ono, ili se podsmijevaju njegovim retoričkim gafovima, ali niko ne može da negira činjenicu da Mićo Mićić ima veoma uspješnu političku karijeru. Po tom kriterijumu, on je sigurno najuspješniji bijeljinski političar u 21. vijeku. Velika je vjerovatnoća da će i na čelu SDS Semberija ostvariti svoj politički cilj i da će ponovo biti izabran za gradonačelnika Bijeljine. Ipak, realno je da će se 64-godišnji Mićo Mićić u narednom periodu, što zbog godina a vjerovatno i zbog ličnog zasićenja, polako povlačiti u političku penziju. To je, na neki način, predviđeno i sporazumom Mićića sa SNSD-om, gdje piše da će se poslije dvije godine novog mandata on povući sa mjesta gradonačelnika Bijeljine, i prepustiti mjesto nekome iz SNSD-a.

2. Gradski odbor SNSD-a na čelu sa Nedeljkom Ćorićem (44 godine), na prošlim lokalnim izborima 2016. godine osvojio je nešto više od 11.000 glasova, odnosno šest mandata u lokalnom parlamentu. Na opštim izborima 2018. godine još su pojačali taj rezultat i bili ubjedljivo prvi u Bijeljini osvojivši čak 15.000 glasova, za oko 2.500 glasova više od SDS-a na čelu sa Mićićem. Ćorić je tada izabran za poslanika sa blizu 10.000 ličnih glasova samo u Bijeljini, i oko 13.500 ličnih glasova u cijeloj izbornoj jedinici. Ovo su, svakako, rezultati za respekt koji potvrđuju da se radi o izuzetno sposobnom političaru.

Nedeljko Ćorić

Ukoliko se potpisani sporazum između SNSD-a i SDS Semberija realizuje u punom kapacitetu, vjerovatno je da će Ćorić kao predsjednik GO SNSD Bijeljina, uz Mićića voditi glavnu riječ u bijeljinskoj politici u narednom periodu. Mada, SNSD je „glomazna“ stranka, gdje uvijek „duvaju“ jaki „bočni vjetrovi“ i gdje ima još mnogo onih koji teže i imaju kapaciteta da budu na vrhu bijeljinske političke scene. Najrealnije je da će politička budućnost Nedeljka Ćorića i bijeljinskog SNSD-a ponajviše zavisiti od odluka predsjednika SNSD-a Milorada Dodika vezanih za Bijeljinu.

3. Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Bijeljina Slaviša Marković (39 godina), koji je i potpredsjednik PDP-a i predsjednik Skupštine Grada Bijeljina u mandatu na isteku, takođe je vrlo uspješan političar. Bio je i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Slaviša Marković

Čini se da aktuelna politička kretanja u Bijeljini ne idu na ruku PDP-u i Markoviću jer, izgleda, nisu „u kombinaciji“. Ipak, ukoliko nastave da rade timski, ako zadrže homogenost i dobru atmosferu unutar gradskog odbora, što je do sada bila najveća prednost „Markovićeve ekipe“ u odnosu na neke druge stranke u Bijeljini, i ukoliko su spremni da čekaju svojih „pet minuta“, onda imaju političku budućnost. Ali, da li su spremni da čekaju? Pošto, neki viđeni članovi PDP-a u Bijeljini već su promijenili „stranački dres“.

4. Diko Cvijetinović (43 godine), poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske i predsjednik Gradskog odbora DNS-a Bijeljina, nije tipičan političar. On je najprije izgradio uspješnu poslovnu karijeru i svoj privatni biznis, pa tek onda je ušao u političke vode.

Diko Cvijetinović

I u politici se dobro snašao jer je za relativno kratko vrijeme osvojio poslanički mandat i izabran za predsjednika gradskog i regionalnog odbora DNS-a Bijeljina. Takođe je i član predsjedništva DNS Republike Srpske. U vrijeme cijepanja DNS-a 2018. i 2019. godine uspio je da očuva DNS u Bijeljini i cijeloj regiji, uprkos velikim udarima sa svih strana. Takođe, iskustva iz biznisa mogu da budu njegova prednost u odnosu na ostale političke lidere u Bijeljini jer, evidentno je da se i politika mijenja, i zahtijeva neke nove metode rada.

5. SDS i novi lider te stranke u Bijeljini Tomica Stojanović (50 godina) trenutno su velika nepoznanica za sve, pa čak i za sebe same! Stojanović ima nimalo lak zadatak da konsoliduje stranku nakon odlaska dojučerašnjeg neprikosnovenog lidera SDS-a u Bijeljini Miće Mićića. Prihvatiti se takvog zadatka u trenutnoj političkoj situaciji kakva vlada u Bijeljini i Republici Srpskoj, zaista je hrabar potez. Ali, sigurno je da Stojanović, kao narodni poslanik u NSRS, u tome vidi i svoju šansu da izbije u prvi plan, kako u SDS-u, tako i na ukupnoj političkoj sceni u Bijeljini i RS.

Tomica Stojanović

Ukoliko dobro odrade prve predstojeće izbore i daju sebi i svojim simpatizerima nadu u spas SDS-a u Semberiji, izgledno je da bi nakon toga vrijeme radilo za njih, jer bi onda dobili više vremena da dopru do svih onih kojima je SDS nešto više od političke stranke. Realno, takvih u Bijeljini ima mnogo. Ako ne uspiju u ovom prvom zadatku, ne piše im se baš uspješna politička budućnost.

6. Velika nepoznanica je i Zlatko Maksimović (51 godina), bivši poslanik u NSRS, lider Pokreta Uspješna Srpska koji je 2016. godine bio veoma blizu da pobijedi Miću Mićića na izborima za gradonačelnika Bijeljine. Ipak, nije uspio, iako je tada, barem deklarativno, imao podršku cjelokupne koalicije okupljene oko SNSD-a.

Zlatko Maksimović

Iako se Maksimović poslije 2016. na neki način povukao na „rezervni položaj“ u politici, i danas ima dosta ljudi koji smatraju da je Bijeljina tada propustila svoju veliku šansu, pozivajući se na vrhunske rezultate koje je Maksimović ostvario kao direktor Doma zdravlja Bijeljina. Mnogi smatraju da bi Bijeljina danas bila mnogo bolje i ljepše mjesto za život da je 2016. pobijedio Maksimović. Da li takvih ima dovoljno da daju novu snagu Maksimoviću? Istorija je svjedok da se propuštene šanse rijetko kada vraćaju, pa je i veliko pitanje kakva je politička budućnost Pokreta Uspješna Srpska. Ipak, nikoga ne bi iznenadilo da se Zlatko Maksimović ponovo kandiduje za gradonačelnika Bijeljine već na ovogodišnjim izborima.

7. Milan Dakić (45 godina), predsjednik bijeljinskog Demosa koji je već drugi mandat i poslanik u NSRS (sa liste DNS-a), u jednom periodu bio je u velikom naletu i bez njega se nije mogla zamisliti bijeljinska politička scena, pa i šire. On je tipičan primjer „radnika“ u politici. Za sve što je stvorio morao je dobrano da se namuči. Pitanje je koliko ga je to istrošilo, i da li u njemu još ima snage za velika djela.

Milan Dakić

Realno, Demos je stranka koja nikada nije učestvovala na izborima, i moraće dobro da se potrude da bi napravili zadovoljavajući rezultat ove godine. Dakiću je taj zadatak dodatno otežan, jer i u samom bijeljinskom Demosu ima više struja koje žele da dođu u prvi plan, i pojedinaca koji sebe vide na Dakićevom mjestu.

8. U nezavidnoj poziciji nalazi se i predsjednik bijeljinskog odbora Socijalističke partije Nedeljko Jović (35 godina) jer mu se stranka nedavno bukvalno raspala. Znatan broj članova prešao je u novoformiranu Socijalističku partiju Srpske i veliko je pitanje kolika je trenutna snaga SP u Bijeljini.

Nedeljko Jović

Iako je relativno mlad, Jović je već dugo na političkoj sceni i na neki način je već politički potrošen. Cijepanje stranke ga je sigurno zateklo, kao i ostale socijaliste. Ostalo im je malo vremena da se konsoliduju i pokušaju da se spasu na predstojećim lokalnim izborima. Biće veoma teško. Ostaje mu nada u političko umijeće svog mentora Petra Đokića koji pokušava da spase SP, uzadjući se u lidera Socijalističke partije Srbije Ivicu Dačića.

9. Odbornik u Skupštini Grada Bijeljina Srđan Mijatović (sa liste Uspješne Srpske) nedavno je imenovan za šefa povjereništva Socijalističke partije Srpske u Bijeljini. Mijatović (38 godina) je tako dobio priliku da postane jedan od političkih lidera u Bijeljini. Da li će u tome i uspjeti prvenstveno zavisi od rezultata na narednim lokalnim izborima.

Srđan Mijatović

Realno, „novi socijalisti“ imaju iste šanse kao i oni „stari“. Pred njima je žestoka borba za svakog glasača socijalista, a zajedno su na izborima 2016. godine ostvarili sasvim pristojan rezultat od oko 5.600 glasova. Kao i za Demos, hendikep za „nove socijaliste“ može da bude to što kao stranka nikada nisu učestvovali na izborima. Oni koji poznaju političke procese, veoma dobro znaju koliki je to nedostatak. Vrijeme će pokazati.

10. Šansu da pokaže koliko može u politici ima i predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Milan Trninić (39 godina). Ujedinjena Srpska do sada nije bilježila zapažene rezultate u Bijeljini. Međutim, Trninić je od dolaska na čelo ovog gradskog odbora privukao značajan broj novih članova, vidno unaprijedio stranačku infrastrukturu i funkcionalnost svih organa gradskog odbora.

Milan Trninić

Za očekivati je da takav pristup donese veliki napredak i dobar rezultat na lokalnim izborima ove godine. Realno, Ujedinjena Srpska bilježi rast broja pristalica u cijeloj Republici Srpskoj. Na krilima tog uspjeha mogli bi da ostvare značajan rezultat i u Bijeljini, što bi Milanu Trniniću otvorilo vrata daljeg političkog uspona.

11. Ima jedna stara izreka o političkim odnosima u Srbiji: Radikale nikad ne treba potcijeniti! U srpskom narodu uvijek je postojao značajan procenat onih koji njeguju radikalsku politiku kao tradiciju i zavjet. Pitanje je koliko je takvih još ostalo na području Semberije ali, sigurno je to karta kojoj se nadaju bijeljinski radikali na čelu sa Draganom Đurđevićem (52 godine), bivšim predsjednikom gradske skupštine i zamjenikom gradonačelnika Bijeljine.

Dragan Đurđević
I on je u protekle dvije decenije prošao političko „sito i rešeto“, pa će mu to iskustvo biti prednost u predstojećim političkim borbama. Mnogi smatraju da je radikalska politika prevaziđena, ali iz radikalskog ugla posmatranja – predaja nikada nije opcija. Zato, od radikala ništa ne bi bilo iznenađenje!

12. Aktuelni potpredsjednik Skupštine Grada Bijeljina Milenko Mitrović (40 godina), dugo je bio u sjenci Dragana Đurđevića u Srpskoj radikalnoj stranci. Na kraju je odlučio da napusti radikale, odnoseći sa sobom odbornički mandat koji je dobio na njihovoj listi, i vodeći sa sobom određeni broj članova, posebno onih koji su dobili određena rukovodeća mjesta u gradskim institucijama i preduzećima.

Milenko Mitrović

Mitrović je osnovao svoju stranku pod nazivom „Pokret za Bijeljinu“ ali je zadržao radikalsku retoriku, što donekle zbunjuje. Očigledna je njegova ambicija i trud da politički još više napreduje, što je za svaku pohvalu. Ipak, da bi ostvario zacrtane ciljeve moraće dodatno da se potrudi da izgradi svoju prepoznatljivu politiku. Takođe, ni „Pokret za Bijeljinu“ do sada nikada nije učestovao na izborima, što može da im bude problem.

13. Jusuf Trbić (68 godina) iz SDA, već dugo je politički lider Bošnjaka u Bijeljini i Semberiji. Kao takav, skoro stalno je bio dio lokalne vlasti, bez obzira što je tu vlast vodio „mrski SDS“ i što su u istoj toj vlasti bili „još mrskiji Šešeljevi radikali“. Na tom primjeru se vidi da je Trbić zaista „pravi političar“ i da je svrha bavljenja politikom „biti u vlasti“, bez obzira na ideologiju i sve ostalo.

Jusuf Trbić

Veliko je pitanje da li je Trbić takvim svojim političkim djelovanjem više pomogao ili odmogao Bošnjacima u Janji i Bijeljini. On je vjerovatno najbolji primjer koliko je u Bijeljini neophodna smjena generacija u politici. U bošnjačkom korpusu u Semberiji ima nekoliko zaista kvalitetnih momaka koji bi sigurno bolje od Trbića zastupali interese Bošnjaka u lokalnoj politici.

14. Neophodno osvježenje na bijeljinskoj političkoj sceni stiglo je u vidu pokreta „Ću, ćeš, će, ćemo, ćete, će“ i njihovog lidera Bobana Lazića (51 godina). Potpuno drugačije viđenje politike u odnosu na „tradicionalni“ pristup je nešto što je nedostajalo Bijeljini kao društvenoj zajednici. Jer, umjesto „lažne opozicije“ na svim nivoima, ovom društvu je potreban istinski korektiv vlasti, neko ko će „na svakom ćošku“ da podsjeća vlast da mora da bude bolja prema svojim građanima. Takvu politiku je do sada vodio „ĆĆĆĆĆĆ“, za ovo kratko vrijeme od kada su aktivni. Ako tako nastave, sigurno će još više napredovati.

Boban Lazić

Takva jedna „opcija“ je dobra i za ostale stranke, iako to one uglavnom ne vide tako. Dobra je i za ukupan demokratski sistem jer će uključiti u izborni proces i veći broj političkih apstinenata. Pokret „ĆĆĆĆĆĆ“ sigurno će ostvariti zapažen rezultat na ovogodišnjim lokalnim izborima u Bijeljini. Pojedine prognoze govore da će čak dogurati i do dva-tri odbornika. Jedino, za njihovog vođu Bobana Lazića sigurno bi bilo bolje da stane na čelo odborničke liste „ĆĆĆĆĆĆ“ jer bi tako sasvim izvjesno ušao u lokalni parlament i time dobio veći prostor za dalji politički rad. Jer, ipak je teško povjerovati da može da pobijedi u trci za mjesto gradonačelnika za koje se „naoštrio“.

Postoji u Bijeljini još političkih stranaka i „strančica“ koje imaju znatno manji kapacitet od navedenih, a u svojim redovima nemaju ni politički relevantnih pojedinaca u trenutnim okolnostima. Doduše, ima tu ljudi koji su nekada imali političku težinu, ali vrijeme jednostavno čini svoje. Na bijeljinskoj političkoj sceni, na neki način se već dešavaju velike promjene i smjena generacija.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: objektivbn.com
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...