Bijeljinska Gimnazija – vijek prvi

Datum:

Share post:

Stogodišnja istorija Gimnazije „Filip Višnjić“ je istovremeno i istorija savremene Bijeljine i Semberije – zajedno su se gradili, borili se, izdizali posle teških vremena i iskušenja i stvarali sredinu poznatu po dobrim i vrijednim ljudima – možda je najvažnija poruka koja se čula na svečanoj akademiji povodom značajnog jubileja bijeljinske Gimnazije.
 
Srednjoškolska ustanova koja je osnovana odmah posle Prvog svjetskog rata počela je svoj rad u zgradi današnje Osnovne škole „Sveti Sava“, kao niža gimnazija, a 1924. godine prerasla je u realku. Od osnivanja do 1941. godine iz gimnazijskih klupa izašlo je 243 maturanta, kao i veliki broj učenika koji su završili nižu gimnaziju ili su nastavili školovanje u drugim gradovima, a 209 gimnazijalaca i sedam profesora poginulo je za vrijeme Drugog svjetskog rata, među njima i četiri narodna heroja. Odmah po konačnom oslobođenju 1945. godine, i gimnazija ponovo otvara svoja vrata i učionice, u početku za mali broj učenika, da bi do danas, u 86 generacija, iškolovala preko 10.000 maturanata. Većina maturanata je nastavila školovanje na univerzitetima širom južnoslovenskih prostora, ali i u svijetu i tako su na najbolji način nastavili da pronose ime Bijeljine po znanju.
 
Od 1978. godine, Gimnazija je smještena u novu zgradu, tada u Ulici Dimitrija Lopandića, a danas u Račanskoj, na broju 94.
 
– Stogodišnja gimnazija je privilegija koju malo koji grad ima i ponosni smo, kako na ljude koji su imali viziju i osnovali Gimnaziju prije jednog vijeka i prve generacije gimnazijalaca, ali i na generacije koje su dolazile i današnje učenike i profesore ove škole. Učiti ili raditi u Gimnaziji je uvijek bila velika privilegija i želim im da nastave da budu primjer uspješne škole ne samo u Bijeljini, nego i u Republici Srpskoj, ali i šire – poručio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
Direktor Gimnazije „Filip Višnjić“ Vladimir Šavija je ocijenio da je stogodišnji jubilej značajan ne samo za Gimnaziju, nego i za Semberiju i Majevicu, a ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić je najavila da ni gimnazije neće izostati iz reformi obrazovnog sektora, jer je kvalitetno obrazovanje ključno za razvoj Republike Srpske. Ovom prilikom, ministar prosvjete i kulture direktoru Šaviji je uručila Orden Njegoša prvog reda, kojim je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović odlikovala bijeljinsku Gimnaziju.
Na svečanoj Akademiji nastupili su sadašnji i nekadašnji učenici Gimnazije, među kojima je bio i Miodrag Stojanović, čija porodica je osnovala fondaciju iz koje se svake godine nagrađuju najbolji gimnazijalci.
 
Prije Akademije, u Muzeju Semberije je otvorena izložba autora Tanje Lazić i Snježane Antić koja dokumentuje razvoj Gimnazije od osnivanja i život koji se u u njoj i oko nje odvija već čitav vijek.
 
– Izložba je pripremljena zahvaljujući bogatoj istorijskoj građi koju čuvamo u Muzeju Semberije i Biblioteci „Filip Višnjić“, ali i u saradnji sa Arhivom Jugoslavije u Beogradu i Regionalnim arhivom Republike Srpske u Zvorniku, kao i brojnim profesorima i nekadašnjim učenicima Gimnazije. Ovom izložbom željeli smo da publiku povedemo na sentimentalno putovanje, posebno sugrađane koji su važan dio života proveli ili posvetili Gimnaziji – poručila je Tanja Lazić.
Svečanosti na stogodišnjicu osnivanja su bili samo kruna događaja koje je Gimnazija organizovala tokom cijele prethodne godine, a Pošte Srpske su izdale i prigodnu poštansku marku posvećenu jubileju bijeljinske Gimnazije koja će u opticaj biti puštena 19. septembra.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

VRIJEME DANAS osvježenje s povremenom kišom

Osveženje sa povremenom kišom i pljuskovima sa grmljavinom. Ujutru će na severu biti oblačno uz povremenu kišu, u...

TRIVIĆ U BIJELJINI: Gradonačelnik Petrović se odlično nosi sa svim izazovima koji potiču iz domena politike (foto)

Pantelinskoj duhovnoj večeri u Bijeljini, prisustvovala i potpredsjednik PDP RS i kandidat za predsjednika RS Jelena Trivić koja...

BIJELJINA: Održano Pantelinsko duhovno veče (foto)

Večeras je u Bijeljini u Centru za kulturu "Semberija" održano Duhovno veče u sklopu Pantelinskih dana. Duhovnoj večeri...

BIJELJINA: Delegacija SPS na manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče“

Delegacija SPS Bijeljina prisustvovala je večeras kulturnoj manifestaciji “Pantelinsko duhovno veče” u Bijeljini. Delegaciju bijenskog SPS su predvodili dr...