BIJELJINSKA BOLNICA POKRENULA NOVE ANALIZE U PCR LABORATORIJI (foto,video)

Datum:

Share post:

JZU Bolnica “Sveti Vračevi” Bijeljina uvodi nove metode PCR dijagnostike koje imaju veliki klinički značaj i pružaju benefit pacijentima koji su ranije ovu dijagnostiku obavljali u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Nove PCR – RT metode su:

-detekcija, genotipizacija i kvantifikacija humanog papiloma virusa HPV,

-detekcija i kvantifikacija hepatitis B virusa HBV

-detekcija mikobakterijuma tuberkuloze

Pomoćnik direktora prim.dr Nela Mitrović objasnila je danas novinarima klinički značaj novih metoda PCR dijagnostike .

Pomoćnik direktora prim.dr Nela Mitrović

“HPV je virus je uzročnik karcinoma grlića materice u visokom procentu, a PCR metodom u realnom vremenu moguće je tačno odrediti o kojem tipu se radi, što omogućava kliničarima – ginekolozima da započnu sve potrebne procedure liječenja kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti. Za detekciju i kvantifikaciju HBV pacijenti su svakih šest mjeseci odlazili u Banjaluku, a infektolog je čekao nalaz i nekoliko sedmica za uključenje terapije. Sada će im biti omogućeno da sve završe u bijeljinskoj PCR laboratorij” izjavila je Mitrovićeva. Ona je naglasila da će biti olakšana dijagnostika pulmolozima, jer je detekcija mikobakerije TBC sada mnogo brža i preciznija.

Molekularni biolog prof. Nikola Tanić je naveo je da je PCR dijagnostika trenutno najsofisticiranija metoda u molekularnoj biologiji koja omogućava da se u jednoj reakciji uradi više metoda čime se skraćuje i vrijeme dijagnostike. On se zahvalio rukovodstvu Bolnice, na čelu sa prof. dr Zlatko Maksimovićem, na razumijevanju za potrebe i značaj uvođenja novih metoda koje se baziraju na molekularnoj biologiji.

Molekularni biolog prof. Nikola Tanić

“Najvažnije je što od 100 gentipova HPV možemo da odredimo 14 kritičnih, onih koji imaju maligni potencijal, odnosno mogu dovesti do geneze /razvoja/ nastanka kancera. Četiri genotipa HPV su visokorizična i takvi pacijenti moraju da se prate. Za razvoj bolesti bitan je i broj virusa, te bi bilo poželjno da se na uputnici iz primatne zdravstvene zaštite upiše i kvantifikacija”, rekao je porf. Tanić.

On je rekao da će, za početak, PCR – RT dijagnostika HPV i mikobaketrije TBC raditi na nedeljnom nivou, a HBV na dvonedeljnom nivou.

PCR laboratorija bijeljinske bolnice posjeduje ISO standard 15189 što znači da su nalazi međunarodno priznati.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Trebinjski genije Vuk Јanković riješio matematički problem star 58 godina

"Do rješenja su pokušali doći vrsni matematičari, profesori, akademici, a uspio je samo Vuk" Nakon 60 godina Trebinjac...

Učenik osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“ iz Velike Obarske kod Bijeljine najbolji atletičar regionalnog takmičenja MOI 2024. godine (foto)

Dragan Senić, učenik devetog razreda u Osnovnoj školi „Petar Petrović NJegoš” iz Velike Obarske ostvario je izvanredan uspjeh...

ŽELIMIR NEŠKOVIĆ na Energetskom samitu u Neumu (foto)

U Neumu se od 24. do 26. aprila 2024. godine održava Energetski samit, koji će i ove godine...

PU BIJELJINA: Tokom dvodnevne akcije evidentirano 105 prekršaja

Saopštenje policijske uprave Bijeljina prenosimo u cjelosti: "U cilju prevencije saobraćajnih nezgoda Policijska uprava Bijeljina u periodu od 19.04....