Povodom 2. aprila Međunarodnog dana dječije knjige organizovali smo dodjelu priznanja “NAJ ČITALAC” našim najmlađim članovima sa Odjeljenja za djecu koji imaju najviše pročitanih knjiga u 2023. godini. Nagrađeno je naših 9 članova u tri kategorije, predškolci, osnovci i djeca sa smetnjama u razvoju koja pohađaju Specijalnu nastavu u OŠ „Vuk Karadžić“ Bijeljina.

Nagrade po kategorijama su osvojili sljedeći članovi:
Predškolci:
1. Mihail Vakičić
2. Maksim Badrić
3. David Badrić

Osnovci:
1. Irina Kalajdžija
2. Teodora Lakić
3. Nataša Maksimović

Specijalna nastava OŠ “Vuk Karadžić” Bijeljina:
1. Zoran Dragić
2. Goran Dragić
3. Dušan Čečar

Najveći broj pročitanih knjiga u kategoriji predškolaca imao je Mihail Vakičić sa 157 pročitanih knjiga, zatim u kategoriji osnovaca Irina Kalajdžija sa 82 pročitane knjige kao i dječak Zoran Dragić koji pohađa Specijalnu nastavu u OŠ “Vuk Karadžić” Bijeljina sa 10 pročitanih knjiga.

Međunarodni dan knjige za djecu, uveden je prije skoro šest decenija kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca. Obilježava se 2. aprila na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, tvorca Male Sirene, Ružnog Pačeta i drugih bajki koje su obilježile i obilježavaju djetinjstvo generacija i generacija djece širom planete. Praznik knjige za djecu, ustanovljen je 1967. godine na osnovu odluke koju je donio Unesko, kako bi se djeci poslala poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj riječi.

Kada su Alberta Ajnštajna upitali kako učiniti djecu pametnijom, on je odgovorio: „Ako želite da vam djeca budu pametna, čitajte im bajke. Ako hoćete da budu još pametnija, čitajte im još više bajki“.

Neke od najljepših bajki na svijetu napisao je Hans Kristijan Andersen i zato je baš njegov rođendan, 2. april, izabran za praznik dječije književnosti.

Važno je kontinuirano podizati svijest o tome koliku moć imaju knjige za dječiji razvoj – kognitivni, socijalni i emocionalni. Zato, čitajte djeci. Omogućite im da od rođenja uđu u svijet knjige, da listaju slikovnice, da maštaju, da zamišljaju, da razmišljaju, da se izgrađuju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име