O „zero waste“ principima proizvodnje i načinu života se sve više priča, ali isto tako i primjenjuje. Ponovna upotreba ambalaže, reciklaža, garderoba na iznajmljivanje i slične aktivnosti su samo neke od mnogih kojima čuvamo planetu od zagađenja nepotrebnim otpadom.

Kozmetička industrija je, takođe, krenula u tom pravcu.

Velike i poznate kozmetičke kuće poput L’Occitane En Provence, Kiehl’s, Shiseido, Sephora, Dior su u svoju prodaju uveli refill station. Princip tog načina prodaje je izvagati svoju praznu ambalažu, sipati proizvod, ponovo izvagati platiti samo koliko je proizvod.

Ovaj način prodaje je ekonomski isplativ i ekološki prihvatljiv. Da je ekonomski isplativ, potvrđuju cijene koje su niže od onih kada se proizvod kupuje u ambalaži. Ekološka prihvatljivost se ogleda u činjenici da se 2018. u svijetu skupilo 82,2 miliona tona čvrstog i ambalažnog otpada što čini oko 30% ukupnog otpada . Jedna kompanija ne može sama učiniti puno, ali udruženim snagama može se sve.

Ovaj koncept prodaje, prodaje na mjeru, je u svoju strategiju uvela i Maja Mršić, osnivač preduzetničke radnje za proizvodnju prirodne kozmetike i sapuna „Eternella natural cosmetics“ iz Bijeljine. Iako je prva i trenutno jedina koja tako prodaje svoju prirodnu kozmetiku u Bosni i Hercegovini, nada se da će se pridružiti i ostali preduzetnici. Bosna i Hercegovina je prelijepa i bogata zemlja. I naša zemlja, i mi i naši potomci zaslužuju živjeti u zemlji koja je čista, a priroda oporavljena.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име