Bijeljinci uče kako se pravi strip (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskom Centru za kulturu u toku je radionica o pravljenju stripa, a svoje dugogodišnje znanje o ovoj umjetnosti Bijeljincima prenosi beogradski profesor Vladimir Vesović, koji već 30 godina vodi Školu stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“.

Vesović je za InfoBijeljinu rekao da za strip ne postoji starosno ograničenje jer njegove radionice pohađaju mladi uzrasta od devet godina i naviše, srednjoškolci, studenti, ali i mnogi iznad pedeset godina.

– Danas ću Bijeljincima koji su se okupili govoriti o profesionalnom načinu nastajanja stripa. Od ideje scenarija, pisanja scenarija, tehnika crtanja, do nastanka strip-table. Kroz školu koju vodim u prethodnih 30 godina prošlo je više od 1.000 mladih i dece, a mnogi od njih danas su poznati ilustratori i strip-crtači ili rade za velike svetske kompanije – naveo je Vesović.

On je istakao da se danas veliki broj mladih u Beogradu i Srbiji, koji imaju dara za crtanje i strip, odlučuju za rad u studijima za izradu video-igara.

– To je veoma popularan posao kojem pristupa sve veći broj mladih crtača. U Beogradu trenutno postoji više od 10 takvih studija. Drago mi je što sam danas u Bijeljini i što ću moći da podelim zanje sa mladima, a sa sobom sam poneo i neke veoma retke i vredne stvari, kao što su originalne strip-table velikih autora ove umetnosti – dodao je Vesović.

On kaže da je prvi put u Bijeljini, ali da je dolazio u Republiku Srpsku, posebno u Laktaše gdje se više od 10 godina održava festival stripa.

Škola stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“ nosi ime po jednom od velikana jugoslovenskog i srpskog stripa Đorđu Lobačevu koji je crtao stripove još tridesetih godina prošlog veka. Godine 1996. dobio je nagradu za životno delo koju je poklonio ovoj beogradskoj školi.

Današnja radionica održava se u okviru šestodnevne sportsko-kulturne manifestacije „Bijeljini na dar“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...