Bijeljinci uče kako se pravi strip (foto)

Datum:

Share post:

U bijeljinskom Centru za kulturu u toku je radionica o pravljenju stripa, a svoje dugogodišnje znanje o ovoj umjetnosti Bijeljincima prenosi beogradski profesor Vladimir Vesović, koji već 30 godina vodi Školu stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“.

Vesović je za InfoBijeljinu rekao da za strip ne postoji starosno ograničenje jer njegove radionice pohađaju mladi uzrasta od devet godina i naviše, srednjoškolci, studenti, ali i mnogi iznad pedeset godina.

– Danas ću Bijeljincima koji su se okupili govoriti o profesionalnom načinu nastajanja stripa. Od ideje scenarija, pisanja scenarija, tehnika crtanja, do nastanka strip-table. Kroz školu koju vodim u prethodnih 30 godina prošlo je više od 1.000 mladih i dece, a mnogi od njih danas su poznati ilustratori i strip-crtači ili rade za velike svetske kompanije – naveo je Vesović.

On je istakao da se danas veliki broj mladih u Beogradu i Srbiji, koji imaju dara za crtanje i strip, odlučuju za rad u studijima za izradu video-igara.

– To je veoma popularan posao kojem pristupa sve veći broj mladih crtača. U Beogradu trenutno postoji više od 10 takvih studija. Drago mi je što sam danas u Bijeljini i što ću moći da podelim zanje sa mladima, a sa sobom sam poneo i neke veoma retke i vredne stvari, kao što su originalne strip-table velikih autora ove umetnosti – dodao je Vesović.

On kaže da je prvi put u Bijeljini, ali da je dolazio u Republiku Srpsku, posebno u Laktaše gdje se više od 10 godina održava festival stripa.

Škola stripa, ilustracije i koncept arta „Đorđe Lobačev“ nosi ime po jednom od velikana jugoslovenskog i srpskog stripa Đorđu Lobačevu koji je crtao stripove još tridesetih godina prošlog veka. Godine 1996. dobio je nagradu za životno delo koju je poklonio ovoj beogradskoj školi.

Današnja radionica održava se u okviru šestodnevne sportsko-kulturne manifestacije „Bijeljini na dar“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BRNABIĆ: Imate moju ostavku na stolu, Vučić, neće biti prelazne Vlade

Predsjednik i premijerka Srbije Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obraćaju se javnosti iz Predsedništva. - Premijerka Ana Brnabić izjavila...

ŠMIT: Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan“

Obraćanje Šmita nakon sjednice PIK "Dodik me ne prihvata kao visokog predstavnika, ali me ipak sluša svaki dan" Kristijan...

POKRET ZA BIJELJINU: Mauzer je istorijska ličnost Semberije (foto)

U Bijeljini su danas polaganjem vijenaca na spomenik komandantu Ljubiši Saviću Mauzeru obilježene 23 godine od njegovog ubistva. -Ovom...

GRAD BIJELJINA: „Izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i uklanjanje ambrozije

Saopštenje Gradske uprave Grada Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Najzad izabrani najpovoljniji ponuđači za zaprašivanje komaraca, košenje putnih pojasa i...