Bijeljinci se žale na zagađenje vazduha

Datum:

Share post:

Iako je sezona grijanja praktično tek počela, građani Bijeljine žale se na kvalitet vazduha. Zagađenje se povećava zbog velikog broja kotlovnica koje koriste ugalj za grijanje stambenih i poslovnih objekata, ali i ogromnog broja motornih vozila. Nadležni tvrde da se mjerenje aerozagađenja svakodnevno vrši, da su svi parametri u granicama zadovoljavajućih i da Semberci nemaju razloga za brigu.

Smog predstavlja problem svim građanima, a naročito astmatičarima i hroničnim bolesnicima kojima otežano disanje ugrožava zdravlje. Aerozagađenje je najizraženije ujutro od 6 do 8 časova i uveče od 18 do 21 čas. 

Mjerenja aerozagađenja svakodnevno vrši Institut za zaštitu i ekologiju Republike Srpske. Automatske stanice mjere koncentraciju sumpordioksida, ugljenmonoksida, čađi, lebdećih čestica.

 "Koncentracije se nisu značajnio promjenile u odnosu na granične godišnje vrijednosti za sve polutante. Јedino je došlo do malog povećanja čađi i lebdećih čestica, a jedan od uzroka su meteorološki uslovi. Vremenske prilike su takve da je temperatura visoka za ovo doba godine", izjavila je Suada Popović, samostalni stručni saradnik za zaštitu životne sredine u Gradskoj upravi Bijeljina.

Ekolozi smatraju da je neophodno pooštriti zakonsku regulativu u ovoj oblasti.

"Dok se ne donesu neki zakonski akti o zabrani slobodne prodaje uglja koji ima visok procenat sumpora, dokle god je ta vrsta uglja na slobodnom tržištu, jedino što mi možemo je da apelujemo na građane, ali ništa ne možemo konretno uraditi bez strogih propisa", ističe Snežana Јagodić Vujić, predsjednica Ekološkog udruženja Ekoput.

U Bijeljini nema velikih industrijskih zagađivača, a dva inspektora kontrolišu mala i srednja preduzeća koja su obavezna da u svom poslovanju ispune uslove iz ekološke dozvole. Zagađenje vazduha moglo bi se izbjeći, upozoravaju stručnjaci, prelaskom na alternativne izvore energije kao što su gas i geotermalna voda.

Izvor: www.infobijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šahovski velemajstor iz Bijeljine Dalibor Stojanović u Izboru za deset najboljih sportista RS

Velemajstor Dalibor Stojanović poslije dugog niza godina ponovo je kandidat Šahovskog saveza Republike Srpske za Izbor deset najboljih...

BIJELJINA: KK „ŠAMPIONI“ – PET MEDALJA U LJUBLJANI

U subotu, 25. novembra u Ljubljani je održan tradicionalni karate turnir „Ljubljana OPEN 2023“. Na turniru je učestvovalo...

BIJELJINA: Održana Edukacija za poslovno usmjeravanje za korisnike projekta „Integralni pristup ka socijalnom uključivanju“

U prostorijama PPK Bijeljina, 27. i 28. novembra održana je Edukacija za poslovno usmjeravanje za korisnike projekta „Integralni...

MINISTAR MINIĆ: Gradonačelnik Bijeljine opet laže! (foto)

-Javnost treba da zna da će od posljednja dva miliona maraka biti isplaćeno 158 korisnika, među kojima je...