Bijeljinci koncertom „Ko to tamo…“ prikupili 5.642KM za liječenje Anastasije Lakić

Datum:

Share post:

Koncert Hora i Narodnog orkestra RTS „Ko to tamo…“ pod dirigentskom palicom maestra Đorđa Stankovića održan je 25.januara u prepunoj sali Centra za kulturu „Semberija“ u Bijeljini.

Bijeljinsko Udruženje građana “Muzički umjetnici Semberije” organizovalo je koncert Hora i Narodnog orkestra Radio televizije Srbije pod nazivom “Ko to tamo…”, a Bijeljinci su imali priliku da uživaju u muzici najpoznatijih serija i filmova sa naših prostora.

Pozitivno iskustvo prethodnih koncerata Banjalučke filharmonije, Simfonijskog orkestra RTS, te Beogradske filharmonije pokazalo je da građani Bijeljine žele ovakva kulturna dešavanja. Na održanom koncertu, publika je bila u prilici da čuje najpoznatije numere iz domaćih filmova i serija kao što su: Balkan ekspres, Ko to tamo peva, Montevideo, Muzikanti, Kamiondžije, Zona Zamfirova, i drugi, u specijalno rađenim aranžmanima za Hor i Narodni orkestar RTS.

Siniša Pajić, predsjednik Udruženja ističe zadovoljstvo što su ovog puta koncert organizovali s posebnim akcentom na humanitarnu stranu – pomoć jedanaestogodišnjoj Anastasiji lakić koja boluje od akutne limfoblastne leukemije visokog rizika.

„Jedna realna stvar je da smo iz dva razloga ovdje – na prvom mjestu mala Anastasija kojoj treba da pomognemo koliko možemo i da pokažemo solidarnost prema ljudima koji su u teškim situacijama. Druga lijepa stvar koja dovodi RTS u Bijeljinu je naša ideja uz stvaranje ideje i naše zamisli naišla je na dobar put u Gradskoj upravi. Generalni pokrovitelj koncerta je Gradska uprava Grada Bijeljina. S druge strane, nadam se da će Anastasijin put ka ozdravljenju biti što brži i što efikasniji“, rekao je Pajić.

Irina Savić, odgovorni urednik redakcije horske muzike RTS istakla je da sa velikom radošću iščekuje svako izvođenje ovog koncerta, koji je već treći zajednički projekat ova dva ansambla. Kako kaže, ovo je u odnosu na prethodne projekte nešto najpitkije i najpoznatije najširoj publici.

„Mislim da ovakav repertoar izazvao ogromno interesovanje, s obzirom da smo ga već izvodili u Beogradu. Narodno pozorište je bilo prepuno, publika je igrala i pevala tokom cijelog našeg koncerta. Na ideju da napravimo ovakav koncert, došli smo tako što smo pre nekoliko godina, konkretno Hor RTS i Simfonijski orkestar, izvodili filmsku muziku iz stranih filmova i serija i onda smo pomislili zašto ne bismo neke naše filmove i serije prikazali na sličan način“, kaže je Savić.

Đorđe Stanković, dirigent rekao je da su sa radošću prihvatili poziv da u Bijeljini izvedu reprizu ovog koncerta i zajedno sa publikom probude neke stare uspomene na poznate domaće filmove i serije.

„Ideja je bila da se u jednoj žanrovskoj kombinaciji neobičnih sastava, kao što je Narodni orkestar i Mešoviti hor, pronađu oni muzički tekstovi koji su bili dosta popularni i koji su zaživeli i proživeli reč u narodu, odnosno popularne domaće serije i filmovi. Jedan od najpopularnijih filmova “Ko to tamo peva” je izabran kao naslov ovog koncerta “Ko to tamo…” nešto radi, u ovom slučaju svira i peva“, istakao je Stanković.

Bijeljinci su od početka godine pokazali koliko su složni i koliko mogu da se okupe oko zajedničke ideje, konkretno oko pomoći maloj sugrađanki. Nisu propustili nijednu priliku, nijedan muzički događaj, a da nisu prikupljali sredstva za liječenje Anastasije.

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović istakao je zadovoljstvo zbog sabornosti svojih sugrađana, te poručio da će Bijeljina učiniti sve da prikupi sredstva potrebna za njen boravak i liječenje u Njemačkoj.

„Ono što smo radili tokom svih muzičkih manifestacija koje su se održavale na našem Zimskom korzou jeste da imamo i humanitarni aspekt ovakvih muzičkih događaja. Takav slučaj je i ovdje, kupovinom ulaznica sugrađani učestvuju u humanitarnoj akciji, sredstva će ići za našeg mladog, hrabrog borca, našu Anastasiju Lakić, da poručimo da smo svim srcem uz nju i da ćemo uraditi sve za njeno ozdravljenje“, izjavio je Petrović.

Koncert Hora i Narodnog orkestra RTS „Ko to tamo…“ bio je još jedan način na koji su Bijeljinci pokazali da su željni kulture, lijepih događaja, ali i da uz uživanje u lijepoj muzici iskažu i svoju humanost. Generalni pokrovitelj koncerta bio je Grad Bijeljina. Na koncertu je prikupljeno 5.642KM za liječenje Anastasije Lakić koja boluje od akutne limfoblastne leukemije visokog rizika.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PODRUČNA PRIVREDNA KOMORA BIJELJINA: Održana stručna radionica iz oblasti sajber bezbjednosti (video)

U Bijeljini je održana stručnu radionica pod nazivom ”Sajber bezbjednost i inovativne mrežne tehnologije u industriji – Izazovi...

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...