BIJELJINAC na porodiljskom odsustvu – ODUŠEVLJEN sam novim iskustvom

Datum:

Share post:

Uprkos istim zakonskim pravima, porodiljsko odsustvo koristi svega jedan odsto očeva. Od 2015. godine do ove, na roditeljskom odsustvu u Bijeljini bilo je samo 14 očeva.

Na ovaj korak jedni se odlučuju da bi pomogli suprugama da sačuvaju posao, a drugi jednostavno žele da budu dio odrastanja svog potomstva.

Posao u školama, zdravstvenim ustanovama, poštama, kancelarijama, pa i u Ministarstvu unutrašnjih poslova, očevi su na 10 mjeseci ili u slučaju trećeg djeteta na 16 mjeseci, zamijenili staranjem o djetetu.

Mladen Simić, koji je u Fondu PIO u Bijeljini angažovan na poslovima ekonomiste, jedan je od tri tate-mate u ovom gradu. U ovoj ulozi uživao je tri mjeseca. Za to vrijeme zbližio sa svojom mezimicom Lenkom, kao i tri godine starijim sinom Vladom.

– Supruga je svako jutro već u sedam sati morala biti na poslu. Ja sam ustajao, oblačio djecu, pravio im doručak. Dok nismo zamijenili mjesta, nisam znao koliko tu ima posla, posvećenosti, požrtvovanja. Odem na posao i kad se vratim, supruga je sve završila. To se nekako podrazumijevalo – kaže ovaj tata.

TESTNA REKLAMA

Dodaje da bi svaki muškarac trebalo da se, koliko može, zamijeni sa suprugom i preuzme dio tereta brige o mališanima.

– Mališani zahtjevaju stalni nadzor i pažnju. Osim toga, djeca vam postaju privrženija. Gradite bolji odnos s njima, ali i sa suprugom, jer je više razumijete – priča Mladen.

On naglašava da se nikada nije pokajao zbog odluke da zamijeni suprugu na porodiljskom i tvrdi da bi to opet učinio.

Prvih 60 dana, prema zakonu, obavezno je da se o bebi stara majka, nakon čega otac može da preuzme slatku "obavezu". Međutim, tu mogućnost u Bijeljini iskoristi godišnje od 2 do 6 očeva, iako kod poslodavaca imaju ista prava.

Portparolka Fonda PIO RS Vesna Cvjetinović kaže da su u ovoj godini imali takva tri slučaja.

– Imali smo očeve na porodiljskom u filijalama Bijeljina, Prijedor i Trebinje. Iako je u svijetu normalno, pa čak i moderno, na našim prostorima je to još rijetkost – kaže Cvjetinovićeva.

Tradicionalna podjela uloga da majka brine o djeci, a otac bude hranitelj, teško se mijenja. Uglavnom, očevi koji su se odlučili na ovaj korak ne žele javno da pričaju o tome.

Diplomirani psiholog Slađana Cvjetković kaže da, ukoliko se beba ne doji, svaki otac može da odgovori na potrebe djeteta kao i majka.

– Roditeljski nagon i uspostavljanje emocionalne veze koja se stvara nakon rođenja je jače kod majke, ali nemamo urođeno kako da prepoznamo bebinu potrebu. Tako da se to uči i zavisi od senzibilnosti jedinke. Istraživanja, mjerenjem fizioloških parametara stresa, pokazala su da kada beba zaplače imamo iste reakcije oba roditelja. Naravno, tamo gdje je dijete željeno i gdje otac aktivno učestvuje u brizi oko djeteta – pojašnjava Cvjetkovićeva.

Olakšanje poslodavcima
Bilo da je riječ o majkama ili očevima na porodiljskom, poslodavcima se redovno refundiraju naknade plata. Izmjenama i dopunama Zakona o dječjoj zaštiti predviđeno je da od prvog januara iduće godine Fond preuzme refundiranje u stoostotnom iznosu, što uključuje i porez i doprinos, što će značajno rasteretiti poslodavce.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Srpskainfo.com

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STANIŠIĆ, PDP: Srcem i dušom, a i sa iskrenom radošću, nastavljam da se borim za bolje sutra

Fejsbuk status Miloša Stanišića, kandidata za Parlamentarnu skupštinu BiH ispred PDP za Izbornu jedinicu 3, prenosimo u cjelosti: "Dragi...

DANAS JE SVETI PANTELEJMON

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas praznik posvećen Svetom velikomučeniku Pantelejmonu. Sveti Pantelejmon rodom je iz Nikomidije (današnji grad Izmitu...

Samsung značajno smanjuje proizvodnju telefona?

Finansijski stručnjaci širom sveta predviđaju globalnu recesiju, a tržište pametnih telefona počelo je već da se priprema za...

AGRO SAVJET: Krompir dosegao rekordne cijene

Visoke temperature i suša su umanjile prinos krompira, a cijena je blizu maksimalnog iznosa, dok su uljana repica...