Bijeljinac Goran Nikolić u 13. godini gradio prugu Šamac – Sarajevo

Datum:

Share post:

Goran Nikolić, diplomirani geometar, prije 40 godina, 1978., kao trinaestogodišnji dječak, bio je najmlađi akcijaš u prvoj smjeni, na Saveznoj omladinskoj radnoj akciji Šamac – Sarajevo, na gradnji drugog kolosijeka pruge.

– Danas, nakon četrdeset jednu godinu, dobro se sjećam te dionice od Doboja do Zenice. Kao što je poznato, prvi kolosijek građen je 1948., i to u rekordnom roku. Gradile su ga na desetine hiljada akcijaša iz cijele Jugoslavije. Kada je prugu trebalo modernizovati, tri decenije kasnije, ponovo je u pomoć pozvana omladina, a među akcijašima sam bio i ja, tada trinaestogodišnjak, učenik šestog razreda Osnovne škole „Braća Lazić" u Janji – priča Nikolić.

Goran kaže da je u to vrijeme bilo popularno ići na omladinske radne akcije. Omladinska radna brigada „Alija Alijagić" bila je učesnik prve smjene u aprilu i Goran se nije mnogo dvoumio kada je odlučio krenuti na akciju.

– Nije se moglo lako postati ni akcijaš. Morao si biti dobar đak, imati dobro vladanje u školi, biti dobar i primjeran omladinac. Sve sam uslove ispunio i nastavničko vijeće je odobrilo moj odlazak na akciju. Život na gradilištu za mene je bio izuzetno zanimljiv. Budili su nas taktovima tada popularne koračnice: „Hej, haj brigade" i poznate pjesme Zdravka Čolića „Druže Tito, mi ti se kunemo". Imali smo jutarnju gimnastiku, smotru, a nakon doručka odlazili smo na radilište. Vladao je među akcijašima takmičarski duh, jer su na kraju svakog dana objavljivani rezultati koje su brigade postizale na trasi. Organizovan je i bogat kulturno-umjetnički program u naselju, razni kursevi za akcijaše – sjeća se tih davnih dana Goran Nikolić.

TESTNA REKLAMA

On kaže da je, kao najmlađi akcijaš, bio omiljen među brigadirima te da je postao "zvijezda prve smjene". O njemu, kao dobitniku udarničke značke, pisale su i novine. S obzirom na to da je bio najmlađi akcijaš, pripala mu je radna obaveza vodonoše, što je na akciji izuzetno važna funkcija.

– Nije bilo lako svakog časa dopunjavati kanister vodom na cisterni i s lončetom ići od brigadira do brigadira. Ipak, posao sam obavio izuzetno dobro te mi je pripala i pozlaćena udarnička značka – kaže Nikolić.

Osim akcije na gradnji pruge, Goran je učestvovao i na SORA "Deliblatska pješčara 80" i na ORA "Jahorina 82", koja je održana u okviru priprema za ZOI u Sarajevu 1984. godine. On kaže da bi dobro bilo i danas organizovati dobrovoljni omladinski rad, iako ne vjeruje mnogo u mogućnost realizacije takve ideje u vremenu u kojem živimo.

Izvor: avaz.ba

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA 0 KROMPIR kg 1,00-1,50 KM 1 MLADI KROMPIR kg 1,50 KM 2 CRNI LUK kg 1,00-1,50 KM 3 BIJELI LUK kg 8,00 KM 5 PASULJ kg 4,00-5,00 KM 6 PAPRIKA...

VRIJEME DANAS sunčano i vruće

Pretežno sunčano i vruće. Kasnije popodne i uveče na zapadu postepeno naoblačenje. Tokom noći na zapadu oblačno uz...