Bijeljinac Dragiša Laketić Braco motociklima udahnjuje novi život

Datum:

Share post:

Dragiša Laketić Braco (53) iz Bijeljine, po zanimanju mašinski tehničar, već tridesetak godina bavi se izradom ukrasnog namještaja, graviranjem, restauracijom motocikala.

Braco je svojevremeno studirao mašinstvo u Novom Sadu, ali je vremenom prevagnula ljubav prema stolarskom zanatu i restauriranju motocikala.

Rukohvati pištolja

Bavljenje stolarstvom naslijedio je od oca Milorada i djeda Lazara, koji su nekad izrađivali sve što čovjek može zamisliti od drveta: stolove, stolice, dijelove namještaja, drvena zaprežna kola, kace, burad…

TESTNA REKLAMA

– Desetak godina izrađivao sam ornamente na rukohvatima pištolja i lovačkog oružja. Uglavnom su to bili motivi iz lova i prirode, jeleni, srne, ptice, zečevi, drveće. Rad s drvetom oplemenjuje čovjeka. Dok posmatram komad drveta, rađaju se ideje, roje se misli kao pčele i tako se stvara jedan novi svijet neobičnih figura – priča Dragiša Laketić.

Ističe da je desetak godina radio te neobične rezbarije kojima je udahnjivao ljepotu i dušu.

Kvalitetan alat

– Početkom 2001. godine nabavio sam dva motocikla Jamaha i tražio sam dobrog restauratora. Nakon određenog vremena shvatio sam da u okruženju nema dobrog majstora za to, te sam ih odlučio sam restaurirati. Tako se i otvorio novi posao. U pitanju je tehnika bojenja i farbanja dijelova motocikla airbrush. Nabavio sam kvalitetan alat. Za oslikavanje motocikla neophodni su i skupe boje, aditivi, lakovi. Oslikavanje nekog dijela motocikla, zavisno od dizajna, košta od 200 KM pa naviše – kaže Laketić, ističući da se sve što radi može podvesti pod unikatne kreacije, koje su rađene s ljubavlju i dušom.

Laketić kaže da je sve svoje kreacije radio postepeno, korak po korak, a restauriranje jednog motocikla zna potrajati od mjesec i po do dva i po mjeseca.

– Ova tehnika podrazumijeva i iscrtavanje sitnih, minijaturnih detalja, ali i slikanje – priča o svom neobičnom zanatskom umijeću, ispunjenom kreativnošću i istrajnim radom Laketić.

Radio za „Harley Davidson"

Dragiša kaže da se u posao s motociklima uključio i njegov sin Milomir.

– Trenutno je u Luksemburgu, gdje traži neki posao. Sa sinom sam punih pet godina radio za firmu „Harley Davidson" – kaže Laketić.

Izvor: avaz.ba/bijeljina.org

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...