BIJELJINA: Zbog finansijskih razloga mnogi bježe od zakona

Datum:

Share post:

U Bijeljini se već godinama barata brojkom od 7.000 bespravno izgrađenih objekata za individualno stanovanje. U Gradskoj upravi tvrde da nelegalnih objekata vjerovatno ima tri puta više, ukoliko se računaju pomoćni i drugi objekti.

– Proces legalizacije traje od 2.000 godine, ali još ne daje željene rezultate.

Za proteklih 18 godina nije čak legalizovano ni ono što je do tada bespravno izgrađeno – kaže Dušan Savić, šef Odsjeka za legalizaciju u Odjeljenju za prostorno uređenje.

Trenutno se čak deset stambenih zgrada nalazi u fazi legalizacije.

TESTNA REKLAMA

Savić kaže da se u postupku legalizacije po novom zakonu obračunava gradska renta, odnosno nadoknada za uređenje građevinskog zemljišta, a na cijenu legalizacije utiču i zone u kojima se objekt gradi ili je već izgrađen. U ekstra zoni, najužem centru grada, nadoknada iznosi 188,94 KM po kvadratnom metru, u prvoj zoni 145,88, u drugoj 119,70 i u trećoj 101,74 KM.

– Ljudi najčešće odustaju od legalizacije zbog finansijskih razloga i nemogućnosti da izmire sve obaveze. Do 2013. godine postupak legalizacije bio je prepušten na brigu lokalnim zajednicama. Od 2013. godine legalizacija bespravno izgrađenih objekata uređena je zakonom i rok za legalizaciju produžavan je do 2016. godine – kaže Savić.

Bilo je omogućeno i plaćanje fiksne nadoknade za legalizaciju objekata, od 100 KM za 100 metara kvadratnih prostora.

– Međutim, trebalo je osigurati projekat za takav objekat, koji je koštao oko 350 KM, geodetski snimak koji se plaćao od 150 do 200 KM, trebalo je uplatiti takse i doprinose, tako da se od prvobitnih 100 KM stiglo do 1.000 ili 1.500 maraka – ističe Savić.

Naglašava da je u međuvremenu i Ustavni sud RS stavio van snage odredbu o fiksnoj cijeni za legalizaciju, proglašavajući je neustavnom.

U prošloj godini donesen je novi Zakon o legalizaciji objekata koji podrazumijeva redovnu proceduru pribavljanja svih neophodnih dozvola, od uplate rente i nadoknade za uređenje građevinskog zemljišta, pa do osiguranja projekta i svih drugih dozvola.

– Na lokalnom nivou donijeli smo odluku za subvencioniranje legalizacije individualnih stambenih objekata za raseljena i izbjegla lica, RVI, žene žrtve rata, osobe u stanju socijalne potrebe. Za analizu smo uzeli objekat od 150 kvadratnih metara, najčešću kvadraturu objekata u Bijeljini. Legalizacija jednog takvog objekta ide od 26.841 KM u ekstra zoni, oko 20.000 KM u prvoj zoni, pa sve do 3.636 KM, odnosno 2.032 KM u petoj i šestoj zoni – kaže Savić.

Subvencije iznose 50 posto za izbjegla i raseljena lica, pa do 80 posto za posebno ugrožene kategorije stanovništva.

Izvor: avaz.ba

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...