BIJELJINA: Završna obuka za članove Savjeta mjesnih zajednica u okviru projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH – druga faza“

Datum:

Share post:

U Bijeljini je juče završena posljednja u nizu obuka za članove i predsjednike savjeta mjesnih zajednica sa područja Grada Bijeljina. Obuke su realizovane u okviru višegodišnjeg projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH – druga faza“, koje je, u ime Gradske uprave, proveo Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije.
Do sada su obuku prošli predstavnici 50 mjesnih zajednica, od ukupno 70 sa područja Grada Bijeljina.
Aktivnosti ove faze Projekta su se odnosile na realizaciju jednog dijela Operativnog plana za lokalizaciju „Vizije razvoja mjesnih zajednica na području Grada Bijeljina“.
Cilj provedene obuke je uvođenje sistematskog pristupa u radu mjesnih zajednica i predstavljanje prioriteta prema relevantnim institucijama.
Polaznici su učili kako da razumiju korake u procesu pripreme i vođenja foruma građana, koji služi kao instrument uključivanja građana u procese donošenja odluka, kako da vode proces planiranja i utvrđivanja ključnih prioriteta razvoja mjesne zajednice i donesu plan na godišnjem nivou koji će uključiti potrebe različitih kategorija stanovništva, uključujući i marginalizovane grupe, ali i kako da formiraju godišnje izvještavanje prema nadležnim ogranima Gradske uprave.
Pored ovih aktivnosti, ova faza Projekta će obuhvatiti i usaglašavanje/dopunu relevantnih odluka i akata na lokalnom nivou koji se tiču funkcionisanja mjesnih zajednica.
Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH, uz partnerstvo sa domaćim institucijama. Projekat je finansiran od strane Vlade Švajcarske i Švedske. 
Osnovni cilj ovih aktivnosti je povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava.
Ukupno 199 mjesnih zajednica i 41 lokalna samouprava širom zemlje učestvujy u Drugoj fazi Projekta, što u praksi znači pozitivan uticaj na kvalitet života oko 400.000 ljudi.
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Potpisan najveći ugovor u istoriji američkog sporta

Bezjbol igrač Šohei Ohtani pridružiće se Los Anđeles Dodžersima, sa kojima je dogovorio destogodišnji ugovor vrijedan 700 miliona...

Novogodišnji koncert Muzičke radionice ”Čarolija” iz Bijeljine (foto)

Saopštenje za javnost UG ’’Muzički umjetnici Semberije’’ prenosimo u cjelosti: 12. decembra 2023. godine održaće se Novogodišnji koncert Muzičke...

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...