Današnji razgovor pripadnika Fondacije „Lara“ i „Vizije mladih“ iz Bijeljine, je završni događaj u kampanji „Ko se tuče, taj se ne voli“ – Mladi protiv nasilja u adolescentskim vezama, koja je aktivnost u istoimenom projektu koji nam je podržala Ambasada Austrije u BiH. 

„Naziv projekta je simboličan, s obzirom da smo svi odrastali uz izreku „Ko se tuče, taj se voli“ i nekako nas od malena uče da i kad te neko udari, sigurno mu se sviđaš, tako da s tim živimo i kasnije – gdje ima nasilja i ljubomore, ima i ljubavi. To su ti stavovi i predrasude s kojima smo htjeli da se pozabavimo i da na neki način utičemo na mlade da imaju ispravna uvjerenja šta je zdrava i funkcionalna veza. Istraživanja na temu se jako rijetko rade, međutim, podaci do kojih smo došli je da mladi nemaju baš ispravne stavove o tome šta može biti nasilje u vezi, odnosno ne prepoznaju ga na takav način – prva asocijacija na nasilje je fizičko nasilje (šamar, udarac). Na primjer, čitanje poruka ili zabrana oblačenja na određen način, mladima nije nasilje“, rekla je Dragana Petrić, projektni koordinator Fondacije „Lara“.

Prema njinim riječima, ukoliko nešto prepoznaju kao nasilje, mladi treba da se obrate starijoj osobi od povjerenja, ali i da izađu iz te veze ako nema mogućnosti za „popravljanje“ i prerastanje u funkcionalnu vezu.

„Mislim da sve počinje iz porodice. Ukoliko je porodica nefunkcionalna, samim tim ni adolescentske veze ne mogu biti u velikoj mjeri kvalitetne. Resorno ministarstvo je napravilo Priručnik za sistemsko sprovođenje nasilnika, ali smatram da se u velikoj mjeri ne primjenjuje taj Pravilnik u današnje vrijeme“, rekla je Rada Mićić, predsjednik „Vizije mladih“.

Učenik trećeg razreda Ekonomske škole Marko Bobar kaže da se u njegovom društvu, odnosno generaciji, dešavalo da momci djevojkama brane određenu vrstu oblačenja, kontrolisanje telefona, poruka i slično.

„Mislim da je najbolje da se nađe kompromis u vezi, s obzirom da to ne prelazi određenu granicu, niti je to preveliko nasilje, ali da ne treba ostati u takvoj vezi ukoliko je nemoguće ostvariti funkcionalnu vezi“, iznio je Marko svoje mišljenje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име