Bijeljina: Za finansiranje vantjelesne oplodnje izdvojeno 10.700 KM

Datum:

Share post:

Vlada Republike Srpske prihvatila je danas informaciju o učešću lokalnih zajednica u finansiranju vantjelesne oplodnje u 2018. godini koje su primile ukupno 206 zahtjeva, a odobrile su finansiranje 179 zahtjeva u ukupnom iznosu od 445.414 KM.

Ministarstvo porodice, omladine i sporta od 2011. godine zagovara kod jedinica lokalne samouprave da finansiraju/sufinansiraju naredne postupake vantelesne oplodnje.

Najveći broj pristiglih zahtjeva imali su Banjaluka, Trebinje, Bijeljina, Prijedor i Rogatica. U Banjaluci je od ukupno 38 pristigla zahtjeva odobreno njih 35 za čije finansiranje  je izdvojeno  87.500 КM. Trebinje je zaprimilo i odobrilo 11 zahtjeva u ukupnom iznosu od 66.690 КM, Bijeljina je od 21 zahtjeva odobrila 10 u iznosu od 10.700 КM.

Fond u cijelosti finansira tri postupka vantjelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, ženama od 41 do navršene 42 godine Fond finansira 50 odsto troškova. Ženama koje su starije od 42 godine, ukoliko rode dijete postupkom vantjelesne oplodnje, Fond u cjelosti refundira troškove.

TESTNA REKLAMA

Zahtjev za ostvarivanje prava na vantjelesnu oplodnju mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća. Кriterijumi za odobravanje se uglavnom odnose na medicinske indikacije. Tačnije, uslovi su dokazan sterilitet i da se par nalazi u braku ili vanbračnoj zajednici, više od dvije godine. Značajno je napomenuti da je od 2007. godine postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 1.000 novorođenčadi u Republici Srpskoj. Takođe u periodu 2007-2018. godine je ukupno odobreno 4.596 zahtjeva, a izdvojeno je oko 20 miliona КM.

Vlada preporučuje jedinicama lokalne samouprave koje nisu u svojim budžetima planirale sredstva za finansiranje četvrtog i narednog postupka vantjelesne oplodnje, da sredstva za ovu namjenu planiraju za 2020. godinu, a da za 2019. godinu finansiranje obavljaju sa drugih budžetskih pozicija slične namjene.

Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...