BIJELJINA: Većim učešćem građana u donošenju odluka do jačih Mjesnih zajednica (foto)

Datum:

Share post:

U Bijeljini je danas održana uvodna prezentacija predstojećih aktivnosti koje će u okviru višegodišnjeg projekta „Jačanje uloge mjesnih zajednica (MZ) u BiH – II faza“ Gradska uprava realizovati u saradnji sa mjesnim zajednicama.

Aktivnosti se odnose na realizaciju jednog dijela Operativnog plana za lokalizaciju Vizije razvoja mjesnih zajednica na području grada Bijeljina, koja je usvojena jednoglasno od strane Skupštine grada u avgustu 2022. godine, sa ciljem unapređenja efikasnosti rada MZ.

Ovom prilikom su predstavljene aktivnosti i očekivani rezultati ovog dijela projekta, kako bi se članovi savjeta MZ, ali i javnost, upoznali sa predstojećim koracima.

Projektne aktivnosti, koje će biti realizovane do kraja 2023. godine, obuhvatiće usaglašavanje/dopunu odluka i akata na lokalnom nivou koji se tiču funkcionisanja mjesnih zajednica, organizaciju obuka za minimalno 250 članova iz 70 savjeta MZ, organizaciju obuka za predsjednice osam MZ u cilju unapređenja kapaciteta upravljanja MZ i opremanje i rekonstrukciju kancelarija osam MZ, u skladu sa prethodno iskazanim potrebama. Ukupna vrijednost ovih aktivnosti iznosi 36.816,68 KM, od čega su donatorska sredstva 18.000,00 KM, a Grad Bijeljina sufinansira 18. 816,68 KM. Projekat „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ sprovodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa domaćim institucijama, a finansiraju Vlada Švajcarske i Švedska. Projektni cilj je povećanje učešća građana u definisanju prioriteta lokalne zajednice koje finansira lokalna uprava.

Jelena Vićanović, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Centar, ističe da od projekta očekuje da građani nauče kako da prepoznaju probleme koje imaju, da ih ispravno definišu i odrede prioritete.

– Svi građani moraju imati mogućnost učešća u ovim procesima, a potom slijedi obraćanje nadležnima da te probleme rješavaju – ističe Vićanović.

– Aktivnosti u drugoj fazi biće nove u odnosu na prvu fazu, u kojoj je Grad Bijeljina takođe učestvovao. Riječ je o ustanovljavanju i sistematskom pristupu u funkcionisanju savjeta mjesnih zajednica, organizovaćemo obuke za najmanje 250 članova savjeta MZ, od ukupno 411 na području Grada Bijeljina.

Promovisaćemo i savremeniji način učešća građana u rješavanju lokalnih problema – okupljanje građana na forumima, donošenje odluka sa što većim učešćem građana, a radićemo i na jačanju osam predsjednica savjeta mjesnih zajednica, kao i članica ovih savjeta. Biće urađena i promotivna kampanja i elektronskim putem ćemo obavještavati građane na koji način mogu da dođu do mogućnosti da se konsultuju sa predsjednicima savjeta oko problema koji imaju u svom okruženju – navela je šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović i dodala da su projektom su predviđene i manje rekonstrukcije i nabavka opreme i namještaja za osam mjesnih zajednica na čijem čelu su žene.

Ankica Todorović

Savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić je zahvalio donatorima, kao i učesnicima današnjeg skupa.

Radoslav Ostojić

– Mjesne zajednice su od 2006. godine izgubile status pravnog lica, a ovo je jedan od načina da se mjesne zajednice više aktiviraju. Nažalost, u prethodnom periodu se nisu održavali forumi građana, što bi trebalo da bude ključno za donošenje odluka i zato je cilj da više građana mora da učestvuje u cjelokupnom procesu – naglasio je Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...