BIJELJINA: Večeras premijera filma o stradanju Srba tuzlanske regije

Datum:

Share post:

Prva projekcija dokumentarnog filma "Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda" biće održana večeras u Bijeljini, najavljeno je iz Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini.
 

Član ovog udruženja pravoslavni vojni sveštenik Vaso Popović rekao jeda film u 80 minuta svjedoči stradanje Srba u 20. vijeku na prostoru tuzlanske regije – u Prvom i Drugom svjetskom ratu i za vrijeme građanskog rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Prema njegovim riječima, popis stanovništva u BiH iz 2013. godine pokazuje da je od 80.000 Srba koji su do rata živjeli u tuzlanskoj regiji njihov broj sveden na procenat statističke greške.

– Srbi su silom prilika protjerani iz starog zavičaja već na početku građanskog rata u BiH 1992. godine, a i danas neko sebi daje za pravo da nas nazivaju genocidnim narodom, iako činjenice pokazuju da je genocidna tvorevina Federacija BiH – istakao je Popović.

TESTNA REKLAMA

Projekciju filma o stradanju Srba u tuzlanskoj regiji organizuju Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske i Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini.

Organizatori navode da se na ovaj način obilježava 27 godina od egzodusa Srba tuzlanske regije i od zločina nad kolonom vojnika ЈNA u Tuzli 15. maja 1992. godine.

Premijera dokumentarnog filma "Tuzla – zločin bez kazne i egzodus srpskog naroda" biće održana u 19.30 časova u Centru za kulturu "Semberija" u Bijeljini.

Izvor: srna.rs

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradonačelnik Petrović predložio Episkopa Fotija za Povelju Grada

Gradonačelnik grada Bijeljina LJubiša Petrović u skladu sa članom 17. stav 3. Odluke o priznanjima u Gradu Bijeljina,...

Javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima 1. septembra

Fondacija za održivi razvoj Republike Srpske “Progresus” objaviće 1. septembra javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava poljoprivrednicima u...

AMD slučajno otkrio novu seriju Ryzen 7000 desktop procesora

Ne morate da čekate do jeseni da biste imali predstavu o tome kakvi će AMD-ovi Ryzen 7000 desktop...

AGRO SAVJET: Tikve sudovnjače

Tikve sudovnjače, a najpoznatije su natega i vrg, danas rijetko ko gaji mada su nekada imala široku upotrebu...