BIJELJINA: Usvojen rebalans budžeta za 2019. i budžet za 2020. godinu

Datum:

Share post:

Na juče održanoj, 34. sjednici Skupštine grada Bijeljina, usvojen je rebalans budžeta za 2019. godinu od 63,7 miliona KM i budžet grada Bijeljina za narednu godinu od 51,3 miliona KM.

Sjednica je počela minutom ćutanja za preminulog načelnika Odjeljenja za finansije Slavka Bašića.
Šef Odsjeka za budžet Nada Spasojević, govorivši o rebalansu budžeta za 2019. godinu, istakla je da je prijedlog dostavljen Ministarstvu finansija i da je dobijena potrebna saglasnost.

Spasojevićeva je odbornicima obrazložila prihodnu i rashodnu stranu, kada je riječ o rebalansu za 2019.

“Kada govorimo o poreskim prihodima prihodima, značajno je, između ostalog,  učešće PDV, prihoda od poreza na nepokretnosti, i poreza na lična primanja, a u neporeskim prihodima, koji iznose 11.848.000, najveće učešće imaju prihodi po osnovu naknada i taksi, kao i vlastiti prihodi i prihodi koje ostvaruju organi. Po osnovu transfera je, takođe, značajan prihod”, obrazložila je Spasojevićeva.

TESTNA REKLAMA

Paralelno sa prihodima, istakla je Spasojevićeva, utvrđeni su i rashodi, pri čemu je oko 19 miliona planirano za kapitalne rashode i otplatu kredita i obaveza po osnovu kreditnih zaduženja, te tekući rashodi koji se odnose, između ostalog, na sredstva za lična primanja svih budžetskih korisnika koji su u sistemu trezora, troškovi materijala i usluga, subvencije, doznake za socijalnu zaštitu, troškovi po osnovu kamata, rashodi za grantove neprofitnim organizacijama.

Kada je riječ o budžetu za 2020. godinu, od 51.258.000, Spasojevićeva je pohvalila to što u budžetu nema kreditnih sredstava i što je riječ o finansiranju iz vlastitih sredstava.

Najveće učešće u poreskim prihodima, kada je riječ o budžetu za 2020. godinu, je od PDV, preko 27 miliona, dok su planirani rashodi u iznosu od 51.258.000.

“Na tekuće rashode ide oko 38 miliona, dok su kapitalni rashodi 9,4 miliona. Pohvalno je da du u ovom budžetu su obaveze po kreditima iz prethodnog perioda 2,8 miliona, što je značajan pad.  Kad je riječ o tekućim rashodima, oni se, između ostalog odnose, na lična primanja, troškove materijala i ulsuga, subvencije, rashode za grantove, socijalne doznake, a kapitalni od  9,4 miliona su predviđene za izgradnju komunalne infrastrukture – 2,7 miliona KM, eksproprijaciju u iznosu od 1.500.000 KM, nastavak investicija u obrazovanju, i investicije u sportske objekte, i druge investicije koje se mogu vidjeti kroz Odjeljenje za društvene djelatnosti Odjeljenje za stambeno komunalne poslove i kroz Vatrogasnu jedinicu”, obrazložila je Spasojevićeva.

Odbornici su usvojili i dva amandmana na budžet, kojima su sredstva za troškove Javne kuhinje sa 98.000 povećana na 120.000 KM, kao i sredstava za kulturu, sa 35.000 na 50.000 KM.

Budžet za 2020, sa dva navedena amandmana, usvojen je sa 18 glasova za, 9 protiv, a jedan odbornik je bio uzdržan.
Inače, odbornici SNSD nisu učestvovali u diskusiji po ovim tačkama dnevnog reda,  kao ni po pitanju izvršenja budžeta za prvih devet mjeseci ove godine, kako su naveli, iz poštovanja i pijateta prema preminulom načelniku Slavku Bašiću.

Dešavanja u Bijeljini
​Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...