BIJELJINA: Umjetnička škola Eparhije proslavlja 17 godina stvaralaštva

Datum:

Share post:

Umjetnička škola „Odigitrija“ Eparhije zvorničko-tuzlanske proslavlja 17 godina rada tokom kojih je u borbi za očuvanje pravoslavnog identiteta odškolava više od 800 polaznika, rekao je Srni predavač u „Odigitriji“, akademski slikar Petar Vidaković.

„Umjetnička škola u Bijeljini osnovana je 2006. godine ljubavlju i nesebičnim zalaganjem sveštenika Vase Popovića, njenih nastavnika i učenika, a razvoju `Odigitrije`, osim Srpske pravoslavne crkve, doprinijela je i nesebična pomoć prijatelja“, istakao je Vidaković.

Za učenike osnovnih i srednjih škola omogućeno je da kroz kreativnu umjetničku radionicu, osim vizantijskog ikonopisa, izučavaju i druge vidove likovnog izražavanja.

Prema riječima Vidakovića, Umjetnička škola „Odigitrija“ ima Školu ikonopisa na kojoj se izučava crtanje i slikanje ikona, Školu kaligrafije ili umjetnosti lijepog pisanja, Kreativnu umjetničku radionicu za klasično slikarstvo i Pripremnu nastavu za upis na likovne akademije.

Nastavni plan i program prilagođen je uzrastu učenika. Škola traje tri godine i po njenom završetku stiče se zvanje ikonopisca, kao i blagoslov za rad. Mnogi polaznici „Odigitrije“ nastavili su školovanje i umjetničke karijere i priznati su u svijetu.

„Primarno je da mladima pružimo priliku da razviju i umnože svoje talente, da ih obrazujemo da u životu, čime god se budu bavili, budu uključeni i u likovni i umjetnički život, da podržavaju umjetnost“, istakao je Vidaković.

Osim Vidakovića, koji je nakon školovanja u „Odigitriji“ završio Likovnu akademiju i potom se vratio u ovu umjetničku školu, ostali predavači su master likovni umjetnik Jelena Popović, profesor razredne nastave i likovne kulture Bojana Bjelica i ikonopisac Mirjana Jevrić.

Vidaković je naveo da su učenici „Odigitrije“ oslikali ikonostas u crkvi u bijeljinskoj kasarni, te najavio da će on i Popovićeva uskoro sa profesorom Akademije SPC u Beogradu Goranom Janićijevićem raditi freske u hramu u Brezovom Polju. On je napomenuo da se Popovićeva bavi i ilustracijama knjiga, kao i da će uskoro djela polaznika „Odigitrije“ biti prestavljena na izložbi u Bijeljini.

Škola se ne bavi prodajom djela svojih polaznika, a sedamnaestogodišnjakinje Milica Đukić, Katarina Bugarinović i Lidija Šubarić, koje idu na kreativnu radionicu, navode da već imaju narudžbine kupaca za svoje slike, a najčešće su to portreti i pejzaži.

Najmlađa među polaznicima, jedanaestogodišnja Milica Popović, rekla je da najčešće radi portrete, kao i da najviše voli da slika životinje.

U opuštenoj radnoj atmosferi i okruženi umjetničkim djelima koja su nastajala u proteklih 17 godina prostorije „Odigitrije“ u Bijeljini zaslužuju naziv koji koristi osnivač ove škole -otac Vaso – lađa umjetničkog stvaralaštva, koja mirno jedri i kroz digitalni vijek.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...