BIJELJINA: Umjesto 300 novih, ugašeno 70 parking – mjesta u užem centru grada

Datum:

Share post:

Bijeljina se, kao i većina gradova u regionu, već godinama suočava s nedostatkom parking – mjesta u užem gradskom jezgru. Tome je doprinio i veliki broj novoregistrovanih motornih vozila.

U odnosu na 2011. godinu, kada je u gradu bilo registrovano oko 27.000 vozila, dvanaest godina kasnije Bijeljina  već ima oko 40.000 registrovanih motornih vozila, što je povećanje za oko 30 odsto.

Dragan Vasić, zaposlen u Službi za upravljanje javnim parkiralištima pri Direkciji za izgradnju i razvoj grada, kaže da bi u tom slučaju i broj parkirališta, sa nekadašnjih 850, trebalo da bude povećan najmanje za 300 novih parking – mjesta.

Rješenje – izgradnja montažnih garaža

“U međuvremenu je, najviše zbog rekonstrukcije Ulice patrijarha Pavla i pretvaranja u gradsko šetalište, ugašeno sedamdesetak parking – mjesta.  Parking iza Robne kuće “Emporium” raspolaže sa 80 parking – mjesta, dok privatni parking kod hotela “Drina” raspolaže sa 55 parking – mjesta.  U užem centru grada postoje još dva javna parkinga i jedan privatni, kod zgrade Osnovnog suda.

Postoje i idejna rješenja da se izgrade montažne parking – garaže, iza Robne kuće “Emporium” i iza hotela “Drina”, u Ulici Sergeja Jesenjina. Time bi se, bar privremeno, mogao djelimično ublažiti problem parkiranja u gradu. Pretvaranjem nekih ulica u jednosmjerne i označavanjem parking – mjesta nastupilo je zagušenje u saobraćaju, što je posebno izraženo u vrijeme praznika, kada veliki broj automobila iz drugih gradova stigne u Bijeljinu”, kaže Vasić, napominjući da moderan grad zahtijeva i moderna rješenja u oblasti saobraćaja.

Najveće gužve u prijepodnevnim satima

“Sve značajnije institucije i javne ustanove su u centru grada, kao što je: opština, pravosuđe, katastar, banke, Centar za kulturu, Biblioteka. Starije osobe, ljudi koji imaju obaveze oko podizanja penzije, plaćanja računa, svi oni imaju potrebu da često dolaze u centar grada. Nameće se osnovna dilema, ili izmještati institucije van centra grada ili graditi veliku javnu garažu u koju bi se mogao smjestiti veliki broj automobila”, kaže Vasić, ističući i to da je Bijeljina specifičan grad i po tome što se najveće gužve u saobraćaju stvaraju u prijepodnevnim satima, od deset do trinaest ili četrnaest časova popodne.

Nakon tog vremenskog intervala mnogi parkinzi ostaju gotovo poluprazni. Zbog toga se i u ovoj oblasti mora razmišljati o ekonomičnim rješenjima i investicijama koje bi bile opravdane i samoodržive. Javna garaža, kaže Vasić, trebalo bi da bude popunjena s najmanje 80 odsto kapaciteta, da bi mogla biti rentabilna i samoodrživa. Problem dodatno usložnjava i to što Bijeljina još uvijek nema organizovan javni prevoz, tako da mnogi građani, pogotovo kada je kiša i loše vrijeme, da bi obavili i najmanji posao u centru grada, koriste svoje privatne automobile. Zbog svega ovoga reješavanju problema parkiranja u gradu mora se pristupiti na stručan i studiozan način, koristeći se pozitivnim iskustvima drugih gradova i lokalnih zajednica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

RISTO VOJVODIĆ IZ MILIĆA – glavna spona u prijateljstvu dvorovljanskog Proletera i FK “Milići“ (foto)

Risto Vojvodić je kao učenik došao u Bijeljinu 1968. godine s namjerom da završi tehničku školu koja tada...

Šta kažu u PDP i SDS o stranci Jelene Trivić?

Jelena Trivić okuplja članove Narodnog fronta. Saznajemo da će joj se pridružiti veliki broj onih sa članskim kartama...

Sto dana Vlade Srpske: Nikad brže ostavke i nikad duže prazne ministarske fotelje

Nikad brže ostavke ministara i nikad duže prazne ministarske fotelje, glavno je oblježje Vlade Republike Srpske za prvih...

AUTOPUTEVI SRPSKE: Ćorić sa predstavnicima “Kineske korporacije za puteve i mostove“ CRBC

Nedeljko Ćorić, vd direktor Autoputeva Republike Srpske sastao se danas sa predstavnicima ''Kineske korporacije za puteve i mostove“...