BIJELJINA: Umjesto 300 novih, ugašeno 70 parking – mjesta u užem centru grada

Datum:

Share post:

Bijeljina se, kao i većina gradova u regionu, već godinama suočava s nedostatkom parking – mjesta u užem gradskom jezgru. Tome je doprinio i veliki broj novoregistrovanih motornih vozila.

U odnosu na 2011. godinu, kada je u gradu bilo registrovano oko 27.000 vozila, dvanaest godina kasnije Bijeljina  već ima oko 40.000 registrovanih motornih vozila, što je povećanje za oko 30 odsto.

Dragan Vasić, zaposlen u Službi za upravljanje javnim parkiralištima pri Direkciji za izgradnju i razvoj grada, kaže da bi u tom slučaju i broj parkirališta, sa nekadašnjih 850, trebalo da bude povećan najmanje za 300 novih parking – mjesta.

Rješenje – izgradnja montažnih garaža

“U međuvremenu je, najviše zbog rekonstrukcije Ulice patrijarha Pavla i pretvaranja u gradsko šetalište, ugašeno sedamdesetak parking – mjesta.  Parking iza Robne kuće “Emporium” raspolaže sa 80 parking – mjesta, dok privatni parking kod hotela “Drina” raspolaže sa 55 parking – mjesta.  U užem centru grada postoje još dva javna parkinga i jedan privatni, kod zgrade Osnovnog suda.

Postoje i idejna rješenja da se izgrade montažne parking – garaže, iza Robne kuće “Emporium” i iza hotela “Drina”, u Ulici Sergeja Jesenjina. Time bi se, bar privremeno, mogao djelimično ublažiti problem parkiranja u gradu. Pretvaranjem nekih ulica u jednosmjerne i označavanjem parking – mjesta nastupilo je zagušenje u saobraćaju, što je posebno izraženo u vrijeme praznika, kada veliki broj automobila iz drugih gradova stigne u Bijeljinu”, kaže Vasić, napominjući da moderan grad zahtijeva i moderna rješenja u oblasti saobraćaja.

Najveće gužve u prijepodnevnim satima

“Sve značajnije institucije i javne ustanove su u centru grada, kao što je: opština, pravosuđe, katastar, banke, Centar za kulturu, Biblioteka. Starije osobe, ljudi koji imaju obaveze oko podizanja penzije, plaćanja računa, svi oni imaju potrebu da često dolaze u centar grada. Nameće se osnovna dilema, ili izmještati institucije van centra grada ili graditi veliku javnu garažu u koju bi se mogao smjestiti veliki broj automobila”, kaže Vasić, ističući i to da je Bijeljina specifičan grad i po tome što se najveće gužve u saobraćaju stvaraju u prijepodnevnim satima, od deset do trinaest ili četrnaest časova popodne.

Nakon tog vremenskog intervala mnogi parkinzi ostaju gotovo poluprazni. Zbog toga se i u ovoj oblasti mora razmišljati o ekonomičnim rješenjima i investicijama koje bi bile opravdane i samoodržive. Javna garaža, kaže Vasić, trebalo bi da bude popunjena s najmanje 80 odsto kapaciteta, da bi mogla biti rentabilna i samoodrživa. Problem dodatno usložnjava i to što Bijeljina još uvijek nema organizovan javni prevoz, tako da mnogi građani, pogotovo kada je kiša i loše vrijeme, da bi obavili i najmanji posao u centru grada, koriste svoje privatne automobile. Zbog svega ovoga reješavanju problema parkiranja u gradu mora se pristupiti na stručan i studiozan način, koristeći se pozitivnim iskustvima drugih gradova i lokalnih zajednica.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Današnje CIJENE voća, povrća i cvijeća na ZELENOJ PIJACI u Bijeljini

Cijene voća i povrća na Zelenoj pijaci u Bijeljini NAZIV PROIZVODA J.mjere CIJENA KROMPIR kg 2,50 KM CRNI LUK kg 2,50 KM BIJELI LUK kg 8,00 KM PASULJ kg 6,00 KM PAPRIKA CRVENA kg 5,00 KM PAPRIKA...

SERVISNE INFORMACIJE za 16. april: Prekidi u snabdijevanju vodom

Danas, zbog otklanjanja kvarova na vodovodnoj mreži, u vremenu od 08:00 do 14:30 časova, mogući su prekidi u vodosnabdijevanju...

VRIJEME DANAS ujutro vrlo toplo, popodne naoblačenje sa kišom

Ujutru i prepodne vrlo toplo, vetrovito uz dalje naoblačenje. Sredinom dana na severozapadu naoblačenje sa kišom i pljuskovima...

Srbački ribolovac upecao kapitalca na neobičan način (foto)

Član Sportsko-ribolovnog društva „Bistro“ iz Srpca, Kristijan Pantelić iz Glamočana upecao je kapitalni primjerak soma na neobičan način...