Projekat „MOJA prva PRILIKA“ se sprovodi u sklopu programa „Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja kao temelj za održiv i inkluzivan rast u Bosni i Hercegovini (SDG2BiH)“ kojeg finansira Vlada Švedske i implementira UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UNWOMEN u BiH, uz koordinaciju Ureda rezidentne koordinatorice UN-a.

U ovaj program je uključeno 8 JLS i 3 kantona u BiH, koji su odabrani kao lideri u BiH kada je riječ o dostizanju održivog razvoja.

U ime grada Bijeljina, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije, kao koordinator programa za Bijeljinu, aplicirao je sa dva projekta za sufinansiranje i oba su odobrena.

Današnja aktivnost se odnosi na predstavljanje projekta „MOJA prva PRILIKA“, čiji je OSNOVNI cilj stvaranje inkluzivnog okruženja kroz uspostavljanje multisektorske saradnje i jačanje profesionalnih kapaciteta stručnih radnika kako bi se (p)održala raznolikost i jednakost u obrazovanju.

Implementacija projekta će doprinijeti unapređenju procesa obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju u osnovnim školama u Bijeljini, sa posebnim akcentom na dvije škole OŠ Vuk Karadžić“ i OŠ „Meša Selimović“ Janja.

Cilj ovog projekta je stvoriti lokalnu zajednicu u kojoj svaka osoba ima priliku da ostvari svoj puni potencijal i doprinosi zajednici, a to se planira postići kroz realizaciju niza aktivnosti, koje obuhvataju:

– Uspostavljanje multisektorske saradnje
– Organizaciju inkluzivnih radionica za roditelje
– Organizaciju inkluzivnih radionica za učenike sa i bez poteškoća
– Izradu priručnika za nastavnike koji rade u inkluzivnoj nastavi Izgradnju inkluzivnog igrališta i nabavku didaktičkih sredstava za OŠ „V. Karadžić“ i OŠ „Meša Selimović“ Janja
– Organizaciju okruglog stola u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti kvalitetnog inkluzivnog obrazovanja

PARTNER NA PROJEKTU: Centar za socijalni rad Bijeljina

UKUPNA VRIJEDNOST PROJEKTA: 95.472 KM (DONATOR/VLADA ŠVEDSKE: 59.142 KM, GRAD: 36.332 KM).

Vesna Savić sekretar Centar za socijalni rad Bijeljina izrazila je zadovoljstvo što su partneri na ovom projektu. 

„Naša ustanova je član multisektorskog tima koji će u narednom periodu u sklopu ovog projekta biti formiran. U planu je da, kroz projektnu aktivnost izradi protokol u multisektorskoj saradnji. To je nešto novo u našoj lokalnoj zajednici. Očekivanja su velika u smislu uspostavljanja još bolje saradnje između različitih subjekata zaštite djece sa poteškoćem u razvoju i druge djece koji spadaju u rizične grupe, tako da očekujemo da će se u većoj mjeri unaprijediti položaj djece na području naše lokalne zajednice“, rekla je Savić i istakla da je, svakako, potrebno više uraditi na području obrazovanja djece sa poteškoćama u razvoju.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име