BIJELJINA: Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ organizuje predavanja na temu „Reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom“ (foto)

Datum:

Share post:

Udruženje žena sa invaliditetom „Impuls“ uz podršku Grada Bijeljina i u saradnji sa JZU Dom zdravlja Bijeljina sa ciljem unapređenja kvaliteta brige o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom organizuje prvi u nizu  informativno-edukativni skup na temu „Reproduktivno zdravlje žena sa invaliditetom – usluge i procedure u sistemu zdravstvene zaštite“.

Učesnice skupa su žene sa invaliditetom koje žive na području grada Bijeljina prije svega u ruralnoj zoni, a zatim i u ostalim zonama grada.

Učesnicama skupa će se obratiti ispred JZU Dom zdravlja Bijeljina (Ambulante za specijalističke konsultacije iz ginekologije) dr. Milan Arsenović specijalista ginekologije i akušerstva  i Andrijana Todić ginekološko akušerska sestra.

Ovaj skup je dio projekta „Lakše je ovako“ koji Udruženje „Impuls“ realizuje uz podršku Grada Bijeljina, a u saradnji sa JZU Domom zdravlja Bijeljina.

TESTNA REKLAMA

Tanja Milinković, izvršna direktora Udruženja žena sa invaliditetom „Impuls“, istakla je da je cilj skupa da se ukaže na značaj reproduktivnog zdravlja žena sa invaliditetom.

„Činjenica jeste da žene sa invaliditetom slabo posjećuju ljekara, kada je u pitanju posjeta ginekolozima. Pojedine žene vrše redovne preglede iz razloga što su postale majke, prošle period trudnoće, a žene- djevojke vrlo rijetko. Kada uzmemo u obzirom žene i djevojke koje žive na selu, tu se još više usložnjava problem, jer zavisi od prevoza, od finansija, od pomoći drugog lica koje obično obavlja porodica. Nastojimo da kroz projekat „Lakše je ovako“ podstaknemo žene da više brinu o svom reproduktivnom zdravlju“, rekla je Milinković, te istakla da su od početka dobili podršku od Grada Bijeljina, kao i bijeljinskog Doma zdravlja.

Doktor specijalista ginekolog-akušer Milan Arsenović, zajedno sa medicinskom sestrom održaće edukativna predavanja ženama sa invaliditetom kako bi im približio na koji način se obavljaju pregledi i zbog čega su preventivni pregledi značajni.

„Naš je cilj da se svim ženama omoguće naše usluge, da im pružimo određene savjete kako bi se očuvalo reproduktivno zdravlje, a samo reproduktivno zdravlje podrazumjeva jedno stanje potpunog fizičkog, psihičkog i socijalnog blagostanja vezanog za reproduktivni sistem. Uz pomoć savjeta i edukacije nastojimo da obezbjedimo unapređenje zdravstvene zaštite, da se spriječe neželjene trudnoće, s obzirom da svaka žena ima pravo da dobije dijete kada ona želi i koliko djece želi. Neophodno je da zdravstvena zaštita bude dostupna svim ženama“, rekao je doktor Arsenović, te dodao da se dispanzer za žene se nalazi u prizemlju, gdje takođe postoji rampa uz pomoć koje svi mogu pristupiti zgradi. U sklopu ambulante, nalazi se i hidraulični sto koji je olakšao pregled ženama sa invaliditetom.

U sklopu projekta, održaće se još dva predavanja, a u nastavku su planirani i besplatni preventivni pregledi žena sa invaliditetom, što je doprinos Doma zdravlja Bijeljina Udruženju žena sa invaliditetom „Impuls“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

JELENA TRIVIĆ podržala Gradonačelnika Bijeljine (foto)

-Pozivam nadležne organe da ispitaju lice koje je nedvosmisleno uputilo prijetnje gradonačelniku Bijeljine dr Ljubiši Petroviću tokom skupštinskog...

LOVAČKI SAVEZ RS: Poziv korisnicima lovišta za dostavljanje informacija

U postupku sprovođenja Odluke o osiguranju članova lovačkih uduženja i njihovih lovaca gostiju, zatim osiguranju od opasnosti požara...

PETROVIĆ: U Skupštini je na snazi političko licemjerstvo (video)

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, rekao je novinarima da je procenat izvršenja budžeta za kapitalna ulaganja za prvih devet...

JOVIČEVIĆ (DEMOS): Odgovor na inicijativu vezano za asfaltiranje saobraćajnice „TOPOLICA“ (foto,video)

-Gospodo, pročitajte odgovor resornog odjeljenja, poručio je na početku svog obraćanja Jovičević, oko asfaltiranja saobraćajnice pod nazivom "TOPOLICA". -Potvrdili...