BIJELJINA: Udruženje ''Otaharin'' promovisalo rezultate projekta-Odgovorne prema svom zdravlju

Datum:

Share post:

Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“ je u Hotelu ,,Drina“ organizovalo konferenciju za medije na kojoj su prezentovali rezultate projekta ,,Odgovorne prema svom zdravlju“Projekat su, uz podršku Instituta javnog zdravstva RS i institucija sa područja grada Bijeljine, provodili od aprila do oktobra 2019. godine.

Dragan Joković, izvršni direktor Udruženja građana za promociju obrazovanja Roma ,,Otaharin“, kaže da na ovaj način žele da promovišu značaj aktivnosti i rezultate projekta, kao ostvarenu značajnu saradnju sa Domom zdravlja Bijeljina i Udruženjem ,,Mama M“.

Opšti cilj ovog projekta, koji je finansirao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, je unapređenje zdravlja Roma, a među specifičnim ciljevima izdvaja se podizanje svijesti Roma o važnosti adekvatne brige o zdravlju.

TESTNA REKLAMA

-Jako nam je važna saradnja sa Domom zdravlja Bijeljina kada govorimo o zdravlju romskih porodica, a mi smo kroz niz ranijih, te kroz ovaj projekart, uspjeli zaista jednim proaktivnim djelovanjem da animiramo romsku zajednicu da se više počnu baviti prevencijom svog zdravlja, izjavio je Joković koji kaže da u romskoj zajednici , a nije to slučaj samo u Bijeljini, već i šire, postoji određeni strah od odlaska ljekaru.

Kako je istakao, adekvatan rad na terenu dao je pozitivne pomake, što potvrđuje podatak da se broj osoba iz romske zajednice u sve većem broju i znatno lakše uključuje u akcije i projekte koje realizuje ,,Otaharin“.
Direktor Doma Zdravlja Bijeljina dr. prim. Duško Milovanović kaže da su se aktivno uključili u projekat koji je podržao Institut za zaštitu zdravlja RS.
Duško Milovanović
-Mi smo aktivnosti na projektu ,,Odgovorne prema svom zdravlju“ započeli u maju mjesecu, organizovanjem dvije radionice koje su bile na temu značaj pregleda štitne žlijezde i o značaju mentalnog zdravlja, a zatim smo organizovali sistematske preglede žena koje su organizovane u dvije grupe i to žene životne dobi od 16 do 45 godina, te žene iznad 60 godina. Sistematski pregled je obuhvatao kompletne laboratorijske analize, EKG, pregled doktora, te ginekološke pregleda sa PAPA testom. Nakon toga radili smo i vakcinaciju djece koja nisu bila obuhvaćena vakcinacijom u prethodnom periodu, precizirao je dr Milovanović istakavši da su zadovoljni uspješnim izvršenjem svi aktivnosti koje su planirane, te da je bila odlična saradnja između svih uključenih u projekat.

Koordinatorica projekta Sabira Hašimović navodi da je ovim projektom obuhvaćeno 30 žena, a obuhvatili su romska naselja Rupače, Čopor, Tombak i Mahala.

-Od njih 30 bilo je 15 žena Romkinja starijih od 60 godina i 15 mladih majki i žena od 16 do 45 godina. Sa njima smo organizovali i uspješno proveli četiri radionice, a teme su bile vezane za zdravstvenu zaštitu i to: prenatalna briga, trudnoća i postnatalna briga, zatim uloga štitne žlijezde na opšte stanje i zdravlje žene, te mentalno zdravlje žene. Pored rada sa ženama organizovali smo i edukaciju za omladinu, a učešće na radionicama uzelo je 20 mladih Roma i Romkinja dobi od 12 do 18 godina kojima su vršnjački edukatori govorili o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Ni ovaj put nismo zaboravili na najmlađe- 29 djece primilo je vakcinu u skladu sa uzrastom i potrebama, izjavila je Sabira Hašimović dodavši da su podijelili i 30 higijenskih paketa za 30 porodica, a uručili su ih ženama učesnicama projekta.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Dunja Vikšić u FINALU EP u Turskoj

Dunja Vukšić takmičarka BK ’’ Radnik'' iz Bijeljine u finalu kadetskog evropskog prvenstva u Turskoj! Dunja Vuksić je u...

SELAK, SPS: Svi su dobrodošli u Srpsku, ali naš fokus je na domačim privrednicima

Pored uređenja stanja u javnom sektoru i borbe protv korupcije i politizacije institucija, neophodna je podrška realnom sektoru,...

UGLJEVIK: Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme“

Obavljene planirane aktivnosti na uređenju i opremanju izvorišta Česme" Poštovani sugrađani i saradnici obavještavamo vas da smo završili planirane...

LUKIĆ, DNS: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu!

Lukić: Borci zaslužuju bolji položaj u društvu! ,,Kao borac VRS smatram da sam kompetentan da kritikujem postojeće stanje...