BIJELJINA: U Tehničkoj školi ''Mihajlo Pupin'' promovisana prva generacija stolara

Datum:

Share post:

Prva generacija učenika koja ove godine završava stolarski smjer u Tehničkoj školi "Mihajlo Pupin" promovisana je danas u Bijeljini.

Direktor Tehničke škole "Mihajlo Pupin" Milenko Maksimović rekao je da je zanimanje stolara jedno od najmlađih u ovoj školi i da se pokazalo kao veoma zanimljivo jer su privrednici prvi put pokazali zainteresovanost za to zanimanje.

Milenko Maksimović

"Mi smo prepoznali mogućnost da uvedemo to zanimanje, te danas Tehnička škola ima 34 potpisana ugovora sa poslodavcima kod kojih naši učenici obavljaju praktičnu nastavu. Jedna od njih je i firma `Mega drvo` koja je pokazala društvenu odgovornost jer naši učenici nakon završene srednje škole ostaju da zasnuju prve radne odnose, kako ovdje tako i u svim ostalima firmama sa kojim smo potpisali ugovore", rekao je Maksimović.

TESTNA REKLAMA

On je najavio da će u okviru upisne politike u novoj školskoj godini Tehnička škola upisati još jedno novo zanimanje, a riječ je o tehničarima informacionih tehnologija.

Maksimović je naveo da se za zanimanje stolar školuje 85 učenika, među kojima dvije djevojčice.

Vladimir Marković, finalni kontrolor u kompaniji za proizvodnju namještaja "Mega drvo" Bijeljina gdje je promovisana prva generacija, rekao je da učenici u ovom preduzeću prođu sve segmente proizvodnje za vrijeme školovanja i praktične nastave, te da su željni znanja i vrijedni.

"Bili bismo srećni kada bi neko od njih stupio u radni odnos nakon završenog školovanja, a ovdje već imamo profilisanih 50 odsto radnika/majstora", dodao je Marković.

Komercijalni direktor u komapniji "Mega drvo" Sonja Gavrić rekla je da je za kompaniju od izuzetnog značaja da učenicima na praktičnoj nastavi pruže priliku da steknu znanja i vještine potrebne za kvalitetan rad.

Ona je navela da učenici na praktičnoj nastavi u kompaniji dobijaju mjesečnu stipendiju i topli obrok, ali i druge neophodne resurse koji im omgućavaju da izraze kreativnost.

"Druga godina na praksi je u ovoj kompaniji dva puta sedmično, a treća godina tri dana sedmično i trenutno ih je 14. Stipendiju dobijaju po broju časova u mjesecu i ona otprilike iznosi od 120 do 140 KM po učeniku. Oni koji su radili tokom raspusta imali su punu platu", dodala je Gavrićeva.

Preduzeće "Mega drvo" Bijeljina zapošljava oko 300 radnika od kojih su 80 žene, a posluju u okviru pet pogona firme. Kompanija izvozi proizvode u nekoliko evropskih zemalja.

 

Izvor: ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...