BIJELJINA: Sutra obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ (foto)

Datum:

Share post:

Obilježavanje Dana ’’Ilijaške brigade“ će se održati u subotu, 20. maja 2023. godine sa početkom u 11.00 časova u porti manastira sv. Petke, Pet jezera, Bijeljina.

U porti Manastira Svete Petke prisustvovao je I sin ratnog komandata Ratka Mladića – Darko Mladić, koji je poručio  da  je ovaj dan svojevrstan javni čas istorije za mlađe generacije koje nisu preživjele ratne strahote ali  bi morali znati  koliku su žrtvu morali položiti  njihovi očevi I djedovi  zarad slobode.

Ilijaška brigada je dala snažan pečat  Republici Srpskoj, s obzirom na velika stradanja ne samo vojnika nego I civila., sa prostora Ilijaša.

Svojevremeno je sinonim za Ilijaš bila Željezara, zatim Fudbalski klub –  Sloga, i čuveno kulturno umjetničko društvo, danas nakon više od dvije decenije, sinonim za Ilijaš je upravo Ilijaška brigade, jer  je kako tvrdi Milenko Zupur, predsjednik Zavičajnog udruženja “Prijatelji Ilijaša”,  pripadnike ove  brigade odlikovala hrabrost i snaga u odbrani svojih ognjišta.

Šurbat Dobroslav, Načelnik štaba Ilijaške brigade

U proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo je 539 boraca Ilijaške brigade, a kroz jedinicu je prošlo njih 6.350. 

Brigada je formirana 20. maja 1992. godine naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a ugašena je 30. marta 1996. godine nakon iseljavanja naroda Ilijaša. 

Ilijaška brigada branila je prostor koji izlazi dolinom Bosne iz Zenice, Visokog iz padinskih dijelova i iz pravca Vareša.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj

Služenjem parastosa u Crkvi Svetog velikomučenika u Istočnom Novom Sarajevu počelo je obilježavanje 32 godine od zločina u...

Studenti iz Šapca posjetili bijeljinsku Bolnicu

Studenti druge godine i njihovi profesori Akademije strukovnih studija Šabac, Odsek za medicinsko i poslovno tehnološke studije iz...

Kako da zaštitite vašu baštu i biljke od nevremena

Bašte i vrtovi su dio mira i ljepote u našim životima, ali ih nevrijeme može brzo pretvoriti u...

Srpska bogatija za 13 djevojčica i 12 dječaka

U porodilištima u Republici Srpskoj u protekla 24 časa rođeno je 25 beba, 13 djevojčica i 12 dječaka,...