Ove jeseni u školske klupe će sjesti, u dvanaest centralnih osnovnih škola i 35 područnih škola, oko 882 novoupisana prvačića, saznali smo u Odjeljenju za društvene djelatnosti Gradske uprave Bijeljina, ali ta brojka bi mogla biti nešto veća u septembru, pogotovo kada bude izvršena revizija ovih podataka u oktobru, rekoše nam u ovom odjeljenju. 

U prošloj godini nakon revizije utvrđeno je da je upisano ukupno 909 prvačića, te se očekuje da će i ove godine broj ukupno upisanih prvačića biti oko 900. 

U šest područnih škola na području Semberije u septembru neće biti prvačića, a riječ je o Donjoj i Gornjoj Čađavici, Donjoj i Gornjoj Bukovici, Pipercima i Gradcu. 

Nakon velikog talasa iseljavanja radno sposobnog stanovništva s ovih prostora i odlaska na, kako smo tada govorili, privremeni rad u Njemačku, Austriju, Švajcarsku i druge zapadnoevropske zemlje, što se dešavalo početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka, u inostranstvo je najčešće odlazio samo muž ili njegova supruga, često i oboje supružnika iz jedne kuće, dok su njihovu  djecu podizali djedovi i bake.

Sada, pola vijeka kasnije, situacija se drastično izmijenila, te u “pečalbu” odlaze kompletne porodice.

Dobro upućeni, s primjetnom dozom ironije u glasu, kažu da se svake godine više djece, čiji su roditelji porijeklom iz Semberije, upišu u prvi razred u školama zapadnoevropskih gradova, poput Beča, Graca, Berlina, Minhena, Ciriha i drugih gradova, dok se u našim školama iz godine u godinu smanjuje broj učenika i mnogim školama prijeti zatvaranje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: bijeljina.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име