Bijeljina u programu za smanjenje rizika od katastrofa

Datum:

Share post:

U Bijeljini je održan radni sastanak predstavnika agencija Ujedinjenih nacija, Republičke uprave Civilne zaštite i Civilne zaštite Grada Bijeljina na kome je detaljno predstavljen zajednički program Vlade Švajcarske i UN-a „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u BiH".

Program, u trajanju od četiri godine (2019-2022), biće sprovođen u deset jedinica lokalne samouprave (JLS) u BiH, a Grad Bijeljina je jedna od pet lokalnih zajednica iz Republike Srpske koje će učestvovati u ovom Programu.

Cilj Programa je rješavanje ključnih prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u različitim sektorima: zaštita i spasavanje, obrazovanje, socijalna i dječija zaštita, zdravstvo i poljoprivreda.

TESTNA REKLAMA

Program stavlja poseban naglasak na prevenciju i na poboljšanje lokalnih mehanizama koordinacije u području smanjenja rizika od katastrofa, s naglaskom na najugroženije kategorije stanovništva.

– Izbor opština, odnosno gradova, izvršen je na temelju procjene rizika, ranjivosti i izloženosti katastrofama, ljudskih i tehnički kapaciteta. Takođe, na kriterijum izbora uticali su i podaci o korišćenju zemljišta i katastra, postojanje strategije lokalnog razvoja, spremnost zaposlenih u JLS da se uključe u projektne aktivnosti, sufinansiranja projekta, kao i mogućnosti koordinacije sa drugim relevatnim inicijativama koje sprovodi UN – ističu iz gradskog Odsjeka za civilnu zaštitu.

Program vrijednosti od 8,4 miliona konvertibilnih maraka finansiraju Vlada Švajcarske i Ujedinjene nacije, a sprovode agencije Ujedinjenih nacija UNDP, UNICEF, UNESKO, UNFPA i FAO.

Dešavanja u Bijeljini

Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...