Bijeljina: U nedjelju sjećanje na 33 vojnika svirepo ubijena na Banj Brdu

Datum:

Share post:

Na Gradskom groblju u Pučilama u nedelju  će se obilježiti Dan sjećanja na borce Vojske Republike Srpske poginule 21. aprila 1993. godine na Banj brdu na Majevici, kao i sve poginule i umrle borce u odbrambeno- otadžbinskom ratu od 1992. do 1995. godine sa područja Tuzle, najavljeno je na konferenciji za novinare Gradske boračke organizacije.

-Prije 26 godina, 21. aprila 1993. godine, u velikoj neprijateljskoj ofanzivi, borci Prve majevičke brigade stajali su hrabro na braniku otadžbine Republike Srpske. Nažalost, toga dana njih 33 je izgubilo život. U njihovu slavu i čast na groblju u Pučilama je podignut spomenik. Mi smo to uradili da ostavimo vječnu uspomenu na te ljude, da pokažemo da smo im zauvijek zahvalni, jer oni su ti koji su najzaslužniji da smo mi danas ovdje. Znamo da nisu žalili svoj život da odbrane Republiku Srpsku, a mi smo tu da ih se zauvijek sjećamo i čuvamo uspomenu na te heroje, izjavio je predsjednik Gradske boračke organizacije Bijeljina Miodrag Stevanović.
Miodrag Stevanović

Nekadašnji ratni komandant Prvog pješadijskog bataljona Druge majevičke brigade Borivoje Đokić rekao je da su srpski borci poginuli na srpskoj teritoriji, braneći svoju zemlju i svoj narod, a tog dana poginula su 33 borca, ranjena 32, dok ih je 10 zarobljeno.

– Dana 21. aprila 1993. godine jake snage iz Teočaka, Kalesije i Tuzle su napale međuprostor Druge i Prve majevičke brigade, odnosno pozadinu i komandni dio mog bataljona i nanijeli nam velike gubitke, rekao je Đokić.
Pripadnik Prvog pješadijskog bataljona, komandir čete Dragan Mrkajić, učesnik tog događaja, rekao je da je napad trajao  tri sata, a zarobljeni , njih 10, odvedeni su u tuzlanski zatvor.

-U zatvoru su naši saborci preživjeli teška mučenja, a posledice torture osjećaju i danas. Činjenica je da je to bio regularan napad, činjenica je da je bio rat, ali ne slažemo se što su ljude koji su zarobljeni u borbi mučili u zatvoru, te što za to mučenje niko nije odgovarao, rekao je Mrkajić.

TESTNA REKLAMA

Na konferenciji za štampu Gradske boračke organizacije Bijeljina najavljuju da će ovaj značajan datum iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata biti obilježen 21. aprila odavanjem počasti i polaganjem cvijeća i vijenaca na spomenik koji je  2016. godine podignut na Gradskom groblju u Pučilama u 12 časova.

​Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obavezno izvještavanje klijenata o naknadama: Nove odluke Agencije za bankarstvo RS

Svaka banka koja posluje u Republici Srpskoj ubuduće mora korisnicima da dostavlja ili na drugi način da učini...

Bijeljinski Radnik pobijedio Ljubić

Ekipa Radnika je tek u trećem kolu krenula u novom šampionatu Republike Srpske. Kasnili su oni sa pripremama,...

WhatsApp olakšao korišćenje aplikacije na Windowsu

Nova WhatsApp aplikacija za Windows više ne zahtjeva linkovanje sa telefonom kako bi se slale, primale i sinhronizovale...

U Bijeljini rođene ČETIRI BEBE

U porodilištu bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini u protekla 24 časa rođene su tri djevojčice i jedan dječak. Broj...