BIJELJINA: U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnju mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

Datum:

Share post:

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Fabriku je otvorio poduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugo godina živi i radi u Austriji Zakerijah Mulamustafić. Na pitanje zašto baš mopovi, kaže da je to sastavni rekvizit koji koristi u firmi ZEMU Reinigung GmbH u Beču u svakodnevnom poslu.

“Poučen činjenicom koliko mi kao jedna mala firma koja zapošljava 10-tak ljudi troši mopove i kakvo je stanje na tržištu u Austriji, odlučili smo se na taj korak da ih sami proizvodimo i plasiramo, kako u BiH tako dalje u Evropu. Ovih dana nam pristižu čak i upiti i iz USA”, kaže on za Akta.ba.

Napominje da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigdje od Turske do Češke i da su Janja i Bosmopp na pola puta. 

“Što se tiče ugovorenih tržišta za izvoz za sada imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom SWAN koja je prva dobila zastupništo za Austriju, dok o zastupništvu za Evropu još pregovaraju”, priča vlasnik Mulamustafić.

Govoreći o vrijednosti investicije, kaže da je do sada uloženo više od 200.000 KM, ali i godine truda koje nemaju cijenu. Ulagati u rodni kraj je nešto što je oduvijek želio.

“Rodom sam iz Janje iz koje sam nažalost morao otići, ali se želim vratiti. Nisam tražio nikakve pogodnosti za uslove poslovanja, a za dalje ćemo vidjeti. Ovdje sam se vratio kako bih ja pomogao, a ne da tražim pomoć”, navodi on.

bosmopp

Ideja o pokretanju fabrike je došla sasvim spontano. 

“Pored biznisa u Beču imam i Platformu za poslovno umrežavanje. Kada sam prošle godine sa jednim klijentom bio na poslovnom putovanju u BiH, za kojeg smo tražili određene proizvode za njegovfirmu, u toku vožnje smo se divili ljepotama naše Bosne i Hercegovine i razgovarali o stanju u njoj. Pošto smo iz slične branšerazgovarali smo i oko problema nabavke materijala i alata za naše firme. Tako smo došli i na temu mopova. Odlučili da partnerski uđemo u ovaj posao i već u toku vožnje započeli da prikupljamo informacije kako i na koji način otvoriti firmu u BiH. Zahvaljujući prijateljima i poslovnim partnerima, za vrlo kratko vrijeme smo dobili sve potrebne informacije i već po povratku u Beč podijelili obaveze”, ističe. 

Budući da je sve išlo prilično brzo, za kraj poručuje svim ljudima širom svijeta koji razmišljaju pokretanju biznisa u Bosnu i Hercegovinu, da se vrati i to učine.

Podršku u osnivanju i samoj promociji pruža mu i Samir Vildić, poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju BiH. Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bh. dijaspore ili stranih državljana. 

“Kada sam se prije šest godina vraćao u svoju jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, nisam mogao ni slutiti da ću postati “čudak” koji se vratio. Danas imamo čudaka koji se vraćaju i pokreću svoje biznise na sve strane. Jedan od njih je i Zekerijah Mulamustafić, a BOSMOPP će biti svjetski brend”, poručio je Samir Vildić, direktor kompanije BPI i predstavnik bh. dijaspore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: akta.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...

U Savjet ministara stigao HDZ-ov prijedlog: Еvo šta predlažu za izbor hrvatskog člana Predsjedništva

HDZ-ov dokument sa prijedlogom izmjena Izbornog zakona BiH upućen je Savjetu ministara, a u njemu je naveden i...

PU BIJELJINA: Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Povodom obilježavanja 4. aprila - Dana policije Republike Srpske, policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, juče i danas, učestvovali...

PU BIJELJINA: U februaru ove godine 10% manje kriminaliteta u odnosu na februar prošle godine

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina u februaru je krivičnim djelom privrednog kriminaliteta pričinjena šteta od...