BIJELJINA: U Janji pokrenuta fabrika za proizvodnju mopova, u planu izvoz za Evropu i SAD

Datum:

Share post:

U bijeljinskom naselju Janja nedavno je otvorena fabrika za proizvodnju mopova za brisanje BOSMOPP d.o.o, prva ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini i regiji. 

Fabriku je otvorio poduzetnik porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji dugo godina živi i radi u Austriji Zakerijah Mulamustafić. Na pitanje zašto baš mopovi, kaže da je to sastavni rekvizit koji koristi u firmi ZEMU Reinigung GmbH u Beču u svakodnevnom poslu.

„Poučen činjenicom koliko mi kao jedna mala firma koja zapošljava 10-tak ljudi troši mopove i kakvo je stanje na tržištu u Austriji, odlučili smo se na taj korak da ih sami proizvodimo i plasiramo, kako u BiH tako dalje u Evropu. Ovih dana nam pristižu čak i upiti i iz USA“, kaže on za Akta.ba.

Napominje da ovakva vrsta proizvodnje ne postoji nigdje od Turske do Češke i da su Janja i Bosmopp na pola puta. 

„Što se tiče ugovorenih tržišta za izvoz za sada imamo ugovor sa jednom austrijskom firmom SWAN koja je prva dobila zastupništo za Austriju, dok o zastupništvu za Evropu još pregovaraju“, priča vlasnik Mulamustafić.

Govoreći o vrijednosti investicije, kaže da je do sada uloženo više od 200.000 KM, ali i godine truda koje nemaju cijenu. Ulagati u rodni kraj je nešto što je oduvijek želio.

„Rodom sam iz Janje iz koje sam nažalost morao otići, ali se želim vratiti. Nisam tražio nikakve pogodnosti za uslove poslovanja, a za dalje ćemo vidjeti. Ovdje sam se vratio kako bih ja pomogao, a ne da tražim pomoć“, navodi on.

bosmopp

Ideja o pokretanju fabrike je došla sasvim spontano. 

„Pored biznisa u Beču imam i Platformu za poslovno umrežavanje. Kada sam prošle godine sa jednim klijentom bio na poslovnom putovanju u BiH, za kojeg smo tražili određene proizvode za njegovfirmu, u toku vožnje smo se divili ljepotama naše Bosne i Hercegovine i razgovarali o stanju u njoj. Pošto smo iz slične branšerazgovarali smo i oko problema nabavke materijala i alata za naše firme. Tako smo došli i na temu mopova. Odlučili da partnerski uđemo u ovaj posao i već u toku vožnje započeli da prikupljamo informacije kako i na koji način otvoriti firmu u BiH. Zahvaljujući prijateljima i poslovnim partnerima, za vrlo kratko vrijeme smo dobili sve potrebne informacije i već po povratku u Beč podijelili obaveze“, ističe. 

Budući da je sve išlo prilično brzo, za kraj poručuje svim ljudima širom svijeta koji razmišljaju pokretanju biznisa u Bosnu i Hercegovinu, da se vrati i to učine.

Podršku u osnivanju i samoj promociji pruža mu i Samir Vildić, poduzetnik koji je, nakon 17 godina školovanja i rada u Turskoj, odlučio investirati svoje znanje i iskustvo u ekonomiju BiH. Vildić zasigurno je jedan od najboljih primjera kada je riječ o promociji povoljne poslovne klime za investitore i ulaganje u našoj zemlji, bilo da je riječ o investicijama od strane bh. dijaspore ili stranih državljana. 

„Kada sam se prije šest godina vraćao u svoju jedinu domovinu, Bosnu i Hercegovinu, nisam mogao ni slutiti da ću postati „čudak“ koji se vratio. Danas imamo čudaka koji se vraćaju i pokreću svoje biznise na sve strane. Jedan od njih je i Zekerijah Mulamustafić, a BOSMOPP će biti svjetski brend“, poručio je Samir Vildić, direktor kompanije BPI i predstavnik bh. dijaspore.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: akta.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zadrugar iz Crnjelova u sudijskoj nadoknadi do boda na Sokocu

Fudbaleri Glasinca i Zadrugara podijelili su po bod u zaostaloj utakmici 4. kola Druge lige Republike Srpske grupa...

BEZBIJEDNOST PODIGNUTA NA VIŠI NIVO Bijeljinske đake čuva 16 policajaca, motre i školu i ulicu

Od početka nove školske godine na području koje pokriva Policijska uprava /PU/ Bijeljina raspoređeno je 16 školskih policajaca...

BRNABIĆ: Ulaganja Srbije u Srpsku biće još veća

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je da je Srbija od 2014. godine u projekte u Republici Srpskoj...

„Dani Srpske u Srbiji“: „Samo jedinstvom možemo sačuvati identitet, jezik i pismo“

Manifestacija "Dani Srpske u Srbiji" počela je večeras u Beogradu. Svečanost u Narodnom pozorištu počela je intoniranjem himni...