BIJELJINA: Turci otpisani, za Šećeranu zainteresovana firma iz Srbije

Datum:

Share post:

Skupština povjerilaca bijeljinske „Šećerane“ u stečaju odbacila je danas ponudu turske firme „Sariel“ za kupovinu ove fabrike, jer nije ponuđena dogovorena cijena niti adekvatna bankarska garancija. Istovremeno, u sud je stiglo pismo namjere firme „Niva“ iz Srbije, koja je zainteresovana da kupi fabriku.

Skupština povjerilaca bijeljinske Fabrike šećera u stečaju je na današnoj sjednici, koja ja trajala pet sati, donijela odluku da se nastavi prodaja imovine fabrike putem javnog oglašavanja i prikupljanja javnih ponuda, sa početnom minimalnom cijenom od 10 miliona KM.

Predsjednik Odbora povjerilaca Fabrike šećera u stečaju Vojislav Nikolić izjavio je da je ponuda turske firme „Sariel Petrol enerdži" odbijena kao neprihatljiva i nekompletna, odnosno da ne predstavlja dovoljnu garanciju da se sa njima može napraviti dobar posao.

„U spis suda je stiglo pismo namjere srbijanske firme „Niva" iz Žablja koja se bavi proizvodnjom medicinske opreme. Zainteresovani su da snime stanje u fabrici i da nakon toga daju svoju ponudu", izjavio je Nikolić, naglasivši da je Odbor povjerilaca ovlašten da nastavi sa prodajom stečajne imovine po cijeni od 10 miliona KM, te da se paralelno uradi pravni okvir za izradu plana reorganizacije stečajnog dužnika, s namjerom da se imovina stečajnog dužnika podijeli povjeriocima kao namirenje za priznata potraživanja.

TESTNA REKLAMA

Skupština povjerilaca danas nije raspravljala o smjeni stečajnog upravnika Nebojše Matića, jer predlagači za smjenu nisu potpisali obrazloženje za Matićevu smjenu.Govoreći o sudbini bijeljinske „Šećerane" i samog stečaja, Nebojša Matić kaže da je sudbina fabrike i dalje neizvjesna.

„Turska punuda je potpuno odbijena, kao neozbiljna, jer je u njoj navedeno 4.800 evra. Nudili su bankarsku garanciju koja nije naplativa na prvi poziv, već, ukoliko bude novca na računu, onda bi platili. Skupština povjerilaca je to jednoglasno odbila. Prodaja imovine stečajnog dužnika će se nastaviti, ali će se istovremeno ispitati i pravna procedura za mogućnost da povjerioci postanu vlasnici „Šećerane". Za dva do tri dana ponovo ću raspisati oglas o prodaji imovine bijeljinske šećerane za iznos od 10 miliona KM", izjavio je Matić.

On je rekao i da je Skupština dala saglasnost stečajnom upravniku da obavijesti predstavnike firme „Niva" i da ih pozove na sjednicu Odbor povjerilaca da vidi stanje u fabrici i da dostave ponudu.

„Oni su naveli da bi zaposlili minimalno 100 radnika, što je veoma interesantna ponuda", kazao je Matić.

Nastavak Skupštine povjerilaca dogovoren je za 4. jul kada će dati svoje mišljenje o prijedlogu za Matićevu smjenu, dok će konačnu odluku, odnosno rješenje, donijeti stečajni sudija.
Prije Skupštine povjerilaca, ponudu turske firme odbacio je i Odbor povjerilaca „Šećerane".

Stečaj u "Šećerani" traje nepune četiri godine, a do sada je propalo nekoliko pokušaja prodaje. Priznata potraživanja povjerilaca „Šećerane" iznose oko 16,2 miliona KM.

Pored turskih firmi, za „Šećeranu" je ranije bio zainteresovan i Goran Vajkić koji je nudio 6,9 miliona KM, te firma iz Vijetnama koja je prva odustala.

Izvor: capital.ba

 

 

 

Novi komentar

Komentara

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Nikada ne zaboraviti nevine srpske žrtve pobijene na Petrovačkoj cesti

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da srpski narod nikada neće zaboraviti i nikada neće prestati...

NEŠIĆ, DNS: Ekonomija i nova radna mjesta su najveći nacionalni interes

"Razvoj ekonomije, nova radna mjesta i stabilnost su najveći nacionalni interes. Prioritet je da pravimo nove fabrike, a...

„Podrška najmlađim sugrađanima“ Mališani iz Ugljevika učesnici NTC kampa na Gučevu

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić zajedno sa šefom kabineta Miloradom Jovičićem posjetio je večeras mališane iz Ugljevika, njih...

MLADEN MITROVIĆ, DONJE CRNJELOVO: Podržavam ministra da se projekat navodnjavanja proširi (video)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, ministar komunikacija i transporta BiH, Vojin Mitrovićem i pomoćnik ministra...