Tradicionalna manifestacija bogatog sadržaja – 20. LJETNJE VEČERI U JANJI

Entuzijasti okupljeni u organizaciji BZK Preporod Bijeljina – Janja i BKUD “Mula Alija Sadiković” već dvadesetu godinu organizuju kulturnu manifestaciju Ljetne večeri u Janji.

Dvadeset jubilarnih godina tradicije uspješne organizacije ovakve manifestacije u Mjesnoj zajednici Janja kod Bijeljine govori o upornosti i istrajnosti da se svakoga ljeta publici ponude zanimljivi kulturni sadržaji koji će privući pažnju, ali i biti podržani i prepoznati.

Ljetne večeri u Janji su zamišljene kao manifestacija predstavljanja ostvarenja iz kulture, očuvanje tradicije ovoga kraja, promocija knjiga iz raznih oblasti s akcentom na autore iz Semberije i Podrinja, uz nezaobilazna druženja uz igru i pjesmu.

Ova kulturna manifestacija održava se svake godine u ljetnim mjesecima kada u Janju i Bijeljinu dođe najveći broj ovdašnjih stanovnika koji razasuti širom svijeta. Najveći broj njih svakoga ljeta dolaze na godišnje odmore u svoj kraj, obilaze porodicu, rodbinu i prijatelje, druže se, upoznaju i evociraju uspomene na prošla vremena.

Ljeti su janjarski sokaci puni, ugostiteljski objekti rade dan i noć, a život uzavri.

Nosioci ideje organizacije kulturne manifestacije Ljetne večeri u Janji se pobrinu i potrude da u tom periodu organizuju promocije, tribine, predstavljanje publici kulturnih sadržaja čiji su autori iz ovih krajeva stvarali u protekloj i proteklim godinama, i obogate i uljepšaju semberske noći i susretanja.

Ovogodišnje Ljetne večeri se svečano otvaraju u subotu, 3. avgusta u 20.00 časova kada će nastupiti folklorno stvaralalaštvo i sevdah BKUD-a „Mula Alija Sadiković“ sa gostujućim kulturno-umjetničkim društvima.

Neposredno prije svečanog otvaranja manifestacije, u utorak 30. jula u 20.30 časova održaće se Festival sevdalinke „NE DIRAJTE MI RAVNICU“ u kojem učestvuju Senahid Adanalić, Azra Manjić, Dževad Velagić, Vesna Hadžić, Sabina Kasumović, Ibro Milkić, Džihad Polić, Hasiba Agić i Nihad Kantić Šike. Orkestar Dinka Mujanovića i Džihada Polića.

U srijedu u 10.00 časova biće prezentovan 1. Janja biznis Forum „LJUBAV PREMA JANJI SE DJELIMA MJERI“ u kojem učestvuju Zekerijah Mulamustafić (tema: „Proizvodnja“), Rusmir Nevesinjac (tema: „Stočarstvo“), Ibrahim Mehanović (tema: „Voćarstvo“), Mirzet Mulasalihović (tema: „Turizam), Vahidin Mulamustafić (tema: Opština Janja, stvarnost ili fikcija“).

U nedjelju u 20.00 časova biće održana promocija knjige „Putem svile“ autora Hamze Ridžala i Ediba Kadića, gdje će prisustvovati i gost, odnosno, autor knjige, putopisac Hamza Ridžal.

U toku „Ljetnih večeri“ održaće se i medicinska tribina – „Kako prehrambene navike utiču na zdravlje?“ gdje će gost predavač biti magistrica nutricionizma Semira Karijašević. Tribina će se održati u ponedjeljak, 5. avgusta u 20.00 časova.

U utorak, u 20.00 časova predavač mr. hafiz Ammar Bašić održaće tribinu „Nađimo svoj smisao“.

„Veče ilahija i kasida“ održaće se u srijedu u 20.00 časova, a povodom dvadesete godišnjice obnove „Atik“džamije u Janji. Učestvovaće hor „Bilal“ Janja, hor „VIS Merak“ Sapna, hor „Mošus“ Brčko.

U četvrtak 8. avgusta svečano će biti obilježen Dan mjesne zajednice Janja na obali rijeke Drine sa početkom u 11:00 časova, nakon čega će biti održana i promocija knijge „Priče sa Drine“ autora Muhameda Omerovića u Domu kulture Janja sa početkom u 20:00 sati.

I za kraj, u petak u 20.00 časova održaće se promocija knjige „STANOVNIŠTVO KADILUKA BIJELJINA“ prema popisu stanovništva Osmanske uprave iz 1851. godine. Gosti predavači su mr. Kemal Nurkić i mr. Rusmir Đedović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име