Bijeljina: Sve više napuštenih kuća pravi problem građanima

Datum:

Share post:

U Bijeljini sve više napuštenih objekata! Šta se dešava kada nakon višegodišnjeg propadanja dijelovi fasade, pa i čitavi zidovi počnu da otpadaju na ulicu i u komšijska dvorišta? Kome građani da se žale i kako se ulazi u trag vlasnicima takvih objekata?

U Bijeljini desetine domaćinstava koja su igrom slučaja napuštena, i zapuštena. Građani moraju paziti da bi izbjegli oronuli zid, crijep ili granje koje viri iz dvorišta napuštenih kuća.

Neke su pretvorene u divlje deponije, sa razbijenim prozorima, razvaljenim vratima, zarasle u korov. Većina vlasnika tih kuća su napustili Bijeljinu, žive u inostranstvu i do njih se teško dolazi. Komunalni policajci Republike Srpske na seminaru u maju istakli su ovaj problem, koji nije prisutan samo u Bijeljini.

– Nije donešen zakon, nije rečeno kako se može ući u privatni posjed kao što je to regulisano na Zapadu, Americi, rekao je Ratomir Draganić, načelnik Komunalne policije.

TESTNA REKLAMA

Mnoge kuće pune su smeća, u ruševnom su stanju i posebno opasne za djecu i prolaznike. Istovremeno , u blizini muzičke škole jedna napuštena kuća je srušena , građani kažu oko na tu parcelu bacio je građevinac pa je kuća nestala. Komunalna policija povremeno riješi problem u nekim dijelovima grada.

– Riješili smo problem u ulici Laze Kostića, zatim kod malog buvljaka, došli smo nekako do vlasnika koji su u inostranstvu. U slučaju da ne plati čišćenje stavi se zabilješka na nekretninu, rečeno im je da neće moći prodati kuću ako to ne plate. I oni su jednostavno shvatili da bi mogli imati posljedica, dodao je Draganić.

Najveći problem je ući vlasnicima u trag, a dok to traje, takve kuće ostaju prijetnja po bezbjednost ljudi. Iz tog razloga , građani smatraju da nadležni ne treba da čekaju.

– Mi treba da gledamo šta danas da uradimo i smanjimo taj problem. Vlasnik može doći za 10 ili 30 godina, a do tada ko zna kakve posljedice mogu nastupiti, zaključio je Aleksandar Đurđević, odbornik u GS Bijeljina.

Ostali smo uskraćeni za izjave resornog načelnika i načelnika za inspekcije. Rekli su nam da je izjava iz Komunalne policije dovoljna. Poređenja radi, poslije pritužbi građana u Novom Sadu, inspektori, komunalci i druge gradske službe pokrenule su akciju popisa objekata u tom gradu, uređenja i zaštite dok se vlasnici ne pronađu.

Izvor: infobijeljina.com

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Gradski savjeti mjesnih zajednica: Ignorantski odnos Gradske uprave prema potrebama naših građana

  Saopštenje za javnost prenosimo u cijelosti: Gradska uprava u Bijeljini, predvođena gradonačelnikom Petrovićem ignorantski se odnosi prema zahtjevima i...

Prihvatili Vukana, Selak ih više ne zanima: ŠTA JE DOGOVORENO na opozicionom sastanku u Istočnom Sarajevu

Vodeće opozicione stranke, SDS i PDP, prihvatile su listu Za pravdu i red Nebojše Vukanovića kao ravnopravnog partnera...

SUTRA PRES U SNSD: Aktuelni trenutak poljoprivrede u Semberiji

Sutra, 20.08.2022. godine (SUBOTA), sa početkom u 12:00 časova, u prostorijama GrO SNSD Bijeljina (Filipa Višnjića broj 1),...

Srbija donirala prvih 10 miliona za autoput Bijeljina-Rača

Vlada Republike Srpske prihvatila je donaciju Srbije od 10 miliona evra namijenjenu za finansiranje radova na izgradnji autoputa...