BIJELJINA: Sudije i notari preduzeli mjere za brže okončavanje ostavinskih postupaka

Datum:

Share post:

Mjere za brže okončanje ostavinskih postupaka i prevazilaženje identifikovanih problema bili su tema sastanka notara i sudija, održanog 30.08.2022. godine u Osnovnom sudu u Bijeljini. 

Navedenom sastanku prisustvovali su notari sa područja mjesne nadležnosti Osnovnog suda u Bijeljini, sudije vanparničnog odjeljenja, te predsjednik suda Aid Hanušić i sekretar suda Dijana Savić Božić. 

Dijana Savić Božić

TESTNA REKLAMA

Inicijativa za održavanje sastanka potekla je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH, obzirom da je u prethodnom periodu vršena analiza statističkih podataka o ostavinskim predmetima u Bosni  i Hercegovini, pri čemu je uočen trend porasta broja neriješenih ostavinskih predmeta kod notara, kao povjerenika suda.

Aid Hanušić

Tokom diskusije, notari su iznijeli ključne probleme koji im otežavaju postupanje u ostavinskim predmetima i tako utiču na duže trajanje, a došlo se i do zajedničkih zaključaka i mjera kojima bi se identifikovani problemi mogli prevazići, pri čemu su notari posebno istakli svoju spremnost i volju za daljim radom na rješavanju ovih poteškoća, a sve u cilju ubrzanja ostavinskih postupaka i rješavanja predmeta u razumnim i zakonom predviđenim rokovima.

Kao najveće probleme u radu, notari su naveli da su to najčešće problemi objektivne prirode, koji se odnose na nedostupnost stranaka, naročito onih koji žive u inostranstvu, zatim da smrtovnice sadrže nepotpune podatke koji se tiču nasljednika, te druge poteškoće tehničke prirode, što sve otežava uručivanje notarskih pismena i utiče na duže trajanje postupka.

U završnom dijelu sastanka, nakon što su notari u otvorenoj diskusiji iznijeli svoje probleme u radu, od strane predsjednika suda Hanušić Aida, prisutnih notara i sudija, predložen je niz mjera koje se imaju preduzeti u saradnji sa Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, te nadležnim gradskim i republičkim upravama, sve u cilju povećanja efikasnosti i ažurnosti u postupanju po povjerenim ostavinskim predmetima. 

Svi prisutni na sastanku izrazili su veliko zadovoljstvo zbog održavanja ove vrste sastanka, te se stavili na raspolaganje za sve buduće vrste međusobne saradnje.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...

Koncert Dušana Sekulića u Bijeljini – tražila se karta više

Koncert svjetskog virtuoza na harmonici Dušana Sekulića i prijatelja, upriličen povodom Dana grada Bijeljine izazvao je ogromno interesovanje....

Google sprema novu alatku za zaštitu privatnosti korisnika

Google uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke. Čak i oni koji najviše vode računa...