Bijeljina: Stanovi za interno raseljene u Amajlijama

Datum:

Share post:

Polovinom ove godine trebalo bi da budu useljene tri stambene zgrade u Amajlijama kod Bijeljine, namijenjene interno raseljenim i izbjeglim licima iz Hrvatske.

Trideset stanova gradi se donatorskim sredstvima u okviru Regionalnog stambenog programa, a 17 stambenih jedinica za smještaj korisnika alternativnog smještaja Vlada Srpske gradi kreditnim sredstvima u okviru CEV2  projekta. Izgradnja objekata košta 2,5 miliona maraka. U Bijeljini trenutno 276 porodica koristi neki od vidova alternativnog smještaja – za 44 prodice Vlada plaća smještaj.

Od februara prošle godine, kada je počela izgradnja tri zgrade u Amajlijama, vremenske neprilike ometale su radove, pa su rokovi pomjereni. Objekti bi trebalo da budu useljeni do kraja juna. Budući stanari 17 stambenih jedinica već su poznati. Među njima su Dragica i Zagorka Milanović iz Kaknja. Prijeratna imovina im je porušena. Od 2003. godine žive u neuslovnom alternativnom smještaju u Јanji, pa nestrpljivo čekaju krov nad glavom.

Dragica kaže da se pribojavaju i kada duva jači vjetar, da im ne uruši krov. Zato, kako ističe, nestrpljivo očekuju da odahnu u svom domu.

TESTNA REKLAMA

Zagorka je zahvalna Vladi i svima koji su im omogućili da dobiju stan, jer je oboljela i želi da dočeka starost u miru.

Uskoro će biti sačinjena i konačna lista korisnika stanova koji se grade u okviru regionalnog stambenog programa, a prije useljenja biće urađena revizija. Svi stanovi koristiće se po modelu socijalnog stanovanja – vlasnik će biti lokalna zajednica.

Korisnici će moći da koriste ove stanove dok su u stanju potrebe za takvim vidom stambenog zrbinjavanja, ali neće imati mogućnost otkupa tih stanova.

Obaveza grada Bijeljina bila je da obezbijedi zemljište, infrastrukturu i neophodnu dokumentaciju.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da je Grad obezbijedio zemljište i građevinsku dozvolu, što je iznosilo oko 80 hiljada maraka, te da se gradi planiranom dinamikom.

Regionalnim stambenim programom za koji je donirano ukupno 100 miliona evra, biće riješen problem izbjeglih iz Hrvatske. Njegova primjena planirana je do juna 2021. godine.

– Svi oni koji nisu obezbijedili stambeni prostor ili koji žive iz BiH u Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori i hoće da se vrate da im bude obezbijeđen stambeni prostor i ovim projektom se najvjerovatnije rješava pitanje povratka interno raseljenih – smatra Predrag Јović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara.

U okviru Regionalnog stambenog programa na području Republike Srpske gradi se 429 stanova, a u okviru CEV 2 projekta u 15 lokalnih zajednica biće izgrađeno 499 stanova, dok će 180 stambenih jedinica biće obezbijeđeno sanacijom stare bolnice u Derventi, gdje se pravi gerontološki centar, i sanacijom doma penzionera u Trebinju.

Dragan Štrbac, v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, kaže da će realizacijom CEV 2 projekta biti riješeni svi korisnici alternativnih vidova stanovanja, koji su najugroženija kategorija, ali da ima i drugih korisnika alternativnpg smještaja tako da će Vlada nastaviti na pružanju pomoći dok ne dobiju trajno stambeno rješenje.

Za CEV 2 projekat raspuštanja kolektivnih centara koji bi trebalo bi da bude završen do kraja 2022. godine, Vlada Srpske kreditno se zadužila sa 18 miliona evra.

​Izvor: rtrs.tv

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...