Hram Svetog Velikomučenika Prokopija u Zagonima kod Bijeljine

Srpska pravoslavna crkva i vjernici danas slave svetog Prokopija.

Sveti velikomučenik Prokopije je hrišćanski svetitelj iz 4. vijeka. Rođen je u Jerusalimu. Ime po rođenju bilo mu je Neanije, a bio je vojvoda u službi cara Dioklecijana.

Tim povodom svečano je bilo i u Semberskom selu Zagoni gdje se obilježava crkvena slava, te su se tadicionalno, okupili vjernici da prisustvuju slavi u čast Svetom Prokopiju.

Nakon svete liturgije i litije oko hrama, obavljeno je rezanje slavskog kolača, a kumstvo za narednu godinu je preuzeo v.d. direktora Elektro-Bijeljine Bojan Savić.

-Hram Svetog Velikomučenika Prokopija u Zagonima, ponosnom semberskom kraju odakle je loza Savića, danas proslavlja slavu. Kako u miru, tako i u teškim, ratnim vremenima, sveštenstvo ovog hrama je održavalo sabornost i predstavljalo duhovno središte stanovnika ovog kraja. Utočište su nalazili, ne samo Srbi, nego i svi oni kojima je trebala duhovna pomoć, topla riječ i životno okrepljenje, rekao je Bojan Savić.

-Puno mi je srce, jer sam preuzeo kumovanje za sljedeću godinu i nadam se da ću na taj način vratiti barem djelić zahvalnosti crkvi u kojoj sam kršten, kaže Savić.

Osim u Zagonima, svoju krsnu slavu proslavili su hramovi posvećeni današnjem prazniku u Dvorovima i Obarskoj Bukovici.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име