BIJELJINA: Skupština BORS uputiće Zahtjev za uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve kategorije (foto , video)

Datum:

Share post:

Danas je u Bijeljini održana 5. sjednica Skupštine Boračke organizacije Republike Srpske /BORS/. Jedan od zaključaka je da se uputi Zahtjev institucijama sistema za uvođenje jedinstvenog boračkog dodatka za sve boračke kategorije, isključivo prema vremenu provedenom u zoni borbenih dejstava i sa osnovic  pet KM po mjesecu.

"Ovim prijedlogom bio bi ukinut određeni dio prava i sva raspoloživa sredstva koja sada idu na tri do četiri strane. Na taj način, bila bi svrstana na jedno mjesto za jedinstveni borački dodatak, a osnovica koja se traži je pet maraka za mjesec dana učešća u zoni borbenih dejstava", rekao je Radan Ostojić, predsjednik BORS.


Radan Ostojić, predsjednik BORS

Kako kaže, nakon analize stanja u oblasti boračko-invalidske zaštite, a sve s ciljem njegovog poboljšanja prema institucijama sistema, biće upućen i zahtjev za povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za još 10 procenata do kraja godine.

TESTNA REKLAMA

"Pohvalno je da je u ovoj godini bilo povećanje od 15 procenata u ovoj oblasti, jer je u posljednjih deset godina ukupno bilo 20 procenata povećanje ličnih i porodičnih invalidnina", rekao je Ostojić.

On je naveo da je problem zapošljavanja djece poginulih boraca pitanje cijelog društva i da je na evidenciji još njih 1.500. Ukazao je na to da je posljednja generacija djece poginulih boraca koja su imala upisane fakultete navršila 26 godina i izašla iz prava na porodičnu invalidninu, čime su ostali bez ikakvih primanja.

Jedan od zahtjeva je i sistemsko uređenje pružanja pomoći licima koja su u fazi optužbe, kojima se sudi ili koja su osuđena za navodno počinjena krivična djela ratnog zločina.

"Mi ćemo i dalje raditi na tome da gradimo prijeko potrebno jedinstvo", istakao je Ostojić.

Ostojić je rekao da je za današnju sjednicu Skupštine BORS postojao kvorum, ali se osjetio i određen bojkot više od 90 procenata predstavnika zvorničke i višegradske regije i 20 procenata predstavnika gradiške regije.

Takođe, naveo je da je kapacitet rada Skupštine BORS više od 80 procenata i ocijenio da je to sasvim dovoljno da rade na unapređenju rada organizacije koja predstavlja 130.000 pripadnika boračke populacije, te očekuje da ima reprezentativan status.

Ostojić je najavio da će BORS 1. septembra sumirati dostignuto u najavljenim zahtjevima. 


Predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i savjetnici Gradonačelnika Bijeljine Radiša Petrović i Radoslav Ostojić

Današnjoj sjednici Skupštine BORS prisustvovali su i prisutne pozdravili predsjednik Skupštine Grada Bijeljina Aleksandar Đurđević i savjetnik Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića Radoslav Ostojić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Obilježena slava Grada Bijeljina (foto)

Grad Bijeljina danas je proslavio krsnu slavu Svetog Pantelejmona, zaštitnika Grada. U sklopu programa, prije prazničnog bogosluženja, prisutni su...

U septembru počinje izgradnja dva auto-puta u RS

Prvi radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka počeće 2. septembra, a petnaestak dana kasnije krenuće i izgradnja dionice Bijeljina-Rača, čime...

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...