BIJELJINA: Sedmica pješačenja i biciklizma

Datum:

Share post:

Bijeljina će od 16. septembra do 22. septembra biti jedan od preko 2000 gradova u 40 država u kojima se obilježava „Evropska sedmica urbane mobilnosti (ESUM)“ s ciljem podizanja svijesti o višestrukoj koristi od aktivnih načina kretanja – najavio je na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.
 
– Tema ovogodišnje „Evropske sedmice urbane mobilnosti“ je bezbjedno pješačenje i vožnja bicikla, kao i ukazivanje na prednosti koje ovakav vid kretanja može da ima na zdravlje, životnu sredinu, ali i na lične i porodične finansije. Pored toga što aktivni načini transporta ne emituju štetne gasove, čuvajući na taj način životnu sredinu, ovakvi vidovi kretanja održavaju dobro zdravlje i kondiciju – zaključio je Mićić.
 
On je najavio da će, u skladu sa strateškim opredjeljenjem Bijeljine da postane grad budućnosti do 2030. godine, Gradska uprava prvi put organizovati niz akcija i promocija koje su u skladu sa Agendom 2030, odnosno ciljevima održivog razvoja iz Agende – unapređenje zdravlja (cilj broj 3), održivi i inkluzivni gradovi i zajednice (cilj broj 11), očuvanje klime (cilj broj 13) i partnerstvom do ciljeva (cilj broj 17).


 
Šef gradskog Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović je pojasnila da je Planom sedmodnevnih aktivnosti u okviru ESUM obuhvaćeno nekoliko akcija.
– Pored anketiranja građana koje ćemo svakodnevno sprovoditi, zatvaranja centra grada za saobraćaj u večernjim satima, radionica za učenike, praćenja frekvencije saobraćaja i revijalne vožnje biciklima, nakon koje će biti dodijeljene nagrade za najmlađe učesnike, pored zgrade Gradske uprave biće postavljena dva nova parking postolja za bicike, a jedno postolje će biti postavljeno pored zgrade Policijske uprave Bijeljina. U planu je i izgradnja biciklističkih staza po fazama kako bi u našem Gradu svi učesnici saobraćaja na najbezbjedniji način koristili saobraćajnice – istakla je Todorovićeva.
 
Ona je najavila i da će, u saradnji sa privatnim sektorom, u subotu na Gradskom trgu biti organizovan besplatan pregled bicikala svim zainteresovanim građanima, nakon čega će biti održana revijalna vožnja. 
 
Sedmica urbane mobilnosti u Bijeljini biće završena 22. septembra, obilježavanjem Međunarodnog dana bez automobila, a rezultati svakodnevnog anketiranja građana, u toku Evropske sedmice urbane mobilnosti, biće predstavljeni javnosti i uvršćeni u Plan plan urbane mobilnosti koji će izraditi Gradska uprava.
 
Nevedene aktivnosti biće realizovane u partnerstvu sa Udruženjem građana „Eko-put“, predstavnicima privatnog sektora – firmom „M-bajk“ i ZR „Jovašević“, odnosno, Tehničkom školom „Mihajlo Pupin“.
 
Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava
 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

ANALIZA: Kome ide u prilog više kandidata za predsjednika Republike Srpske

Za fotelju u Palati Republike na oktobarskim izborima boriće se 31 kandidat. Ali, sve procjene, očekivano, govore da...

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...