BIJELJINA: Sastanak privrednika i čelnih ljudi Privredne komore

Datum:

Share post:

Područna privredna komora Bijeljina organizovala je danas sastanak sa privrednicima sa područja Bijeljine, Ugljevika i Lopara radi prezentacije dosadašnjih aktivnosti i Prijedloga mjera Privredne komore Republike Srpske za Program ekonomskih reformi za period od 2023. do 2025. godine.

Na sastanku je istaknuto da su tri najveća izazova sa kojima se privreda već susreće nedostatak radne snage, reforma javnog sektora i digitalizacija i tehnološko osavremenjivanje.

-Ovo je prilika da privrednike upoznamo sa mjerama za koje će se Privredna komora Republike Srpske zalagati u narednom periodu. Primjera radi, osjetan je nedostatak kvalifikovane radne snage. Predložićemo da se osiguraju zakonske povlastice koje se tiču manjih poreza i olakšica za plaćanje doprinosa za poslodavce koji zaposle novog radnika. Ovakva rješenja su u Srbiji na snazi od marta ove godine a njima se poslodavac za svakog novozaposlenog oslobađa 70% poreza i 100% doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje“, rekla je Slavica Marković, direktor Područne privredne komore Bijeljina.

Prijedlog je i da se poboljšanje kvalifikacione strukture radnika ostvaruje kroz stalna poboljšavanja na polju srednjoškolskog stručnog obrazovanja kroz njegovu modernizaciju i usklađivanje sa potrebama tržišta rada. Poseban akcenat se stavlja ne uvođenje predmeta „Preduzetništvo“ u srednje škole.

TESTNA REKLAMA

-Od Privredne komore očekujemo daleko aktivnije učešće u našem svakodnevnom, dinamičnom poslovnom ambijentu. Takođe , imaju priliku da uspostave intenzivniju interakciju sa Vladom Republike Srpske i lokalnim vlastima na nivou gradova i opština, sve u cilju popravljanja aktuelnih otežanih uslova poslovanja a posljedično tome i loše situacije u cijelom društvu“, rekao je Đorđe Slavinjak, vlasnik i direktor kompanije „Spektar drink“ iz Bijeljine.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...