U podnedjeljak 19-og avgusta u JU Gimnazija „Filip Višnjić“ a danas u JU Poljoprivrednoj i medicinskoj školi u Bijeljini održano je predavanje na temu „Rizično ponašanje adolescenata, prepoznavanje i adekvatan odgovor“ u organizaciji JZU Bolnica „Sveti Vračevi“. Predavanja je održao dr Dragan Savković, specijalista psihijatrije, s ciljem edukacije prosvjetnih radnika o tome kako prepoznati i adekvatno reagovati na rizično ponašanje učenika uzrasta od 14 do 18 godina.

Dr Savković je naglasio da je zloupotreba alkohola, kao i psihoaktivnih supstanci, poput marihuane, kokaina, heroina, ekstazija i derivata benzodijazepina, najčešći oblik rizičnog ponašanja kod adolescenata.

„Sve češće, mladi kombinuju alkohol sa ovim supstancama, što dovodi do politoksikomanije, koja značajno povećava rizik po fizičko, psihičko i emocionalno zdravlje i često rezultira ozbiljnim zdravstvenim posljedicama“, naveo je dr Savković.

On je istakao potrebu za kontinuiranim podizanjem svijesti o opasnostima ovakvog ponašanja, obzirom na to da adolescenti, iako radoznali i skloni eksperimentisanju, često nisu svjesni mogućih posljedica zbog nedostatka iskustva i znanja.

Jedno od ključnih pitanja koje je pokrenuto tokom predavanja jeste kako na adekvatan način pristupiti roditeljima kada se primijeti rizično ponašanje kod njihove djece.

„Roditelji su, prirodno, emocionalno investirani u svoju djecu, što često otežava otvoreni razgovor i konfrontaciju a takva komunikacija neophodna je za pravovremeno rješavanje problema“, istakao je dr Savković.

Dr Savković je predložio da se svakog mjeseca ili svaka dva mjeseca organizuju radionice na specifične teme iz oblasti rizičnog ponašanja, poput zloupotrebe marihuane, alkohola i sl. On je naglasio važnost obaveznog prisustva roditelja na ovim radionicama, jer oni imaju ključnu ulogu u vaspitanju i odgoju svoje djece, dok su profesori tu da pruže podršku, ali ne i da preuzmu glavnu odgovornost.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име