BIJELJINA: Uskoro restauracija fontana (foto)

Datum:

Share post:

Na svom FB nalogu oglasio se Ljubiša Petrović, Gradonačelnik Bijeljine na temu restauracije fontana na Trgu ispred Gradske uprave te status prenosimo u cijelosti:

Restauracija fontana – dužan sam da osluškujem glas svog naroda.

Ove godine dobro smo se namučili dok voda nije potekla iz naših fontana, najveći problem predstavljaju stare instalacije koje nisu adekvatno održavane proteklih godina. Zahvaljujući gospodinu Nanadu Miriću uspjeli smo da fontane ponovo stavimo u funkciju ove godine, ali je u vazduhu ostalo pitanje – za koji vremenski period!?

U toku otklanjanje kvara na fontanama ispred Gradske uprave Bijeljina

TESTNA REKLAMA

U međuvremenu pojavila se ideja da je vrijeme da stare fontane zamijenimo novim i da građani odlučuju/aktivno učestvuju u izradi idejnog rješenja za novi izgled fontane.

Nakon te objave veliki broj građana me je kontaktirao i izrazili ste želju da pokušamo da postojeće fontane restauriramo, jer za mnoge od vas one su jedan od simbola naše Bijeljine, evociraju uspomene na neka možda ljepša i bolja vremena i pritom predstavljaju kulturno nasljeđe našeg Grada!

Prvi korak bio je organizovanje sastanka sa kompetentnim ljudima, i tu se moram zahvaliti našoj istaknutoj umjetnici akademskoj slikarki Nataliji Cimeši na predusretljivosti jer zahvaljujući njoj juče su našu Gradsku upravu posjetili profesor Veljko Mihajlović, jedan od najomiljenijih beogradskih umjetnika grafičara koji je i autor mozaika koji se nalazi na našim fontanama i Vanja Dursun Šotra iz Odjeljenja za konzervaciju Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Banjaluka. Zaključak sa sastanka je da trenutno stanje fontana zadovoljava minimum iz ugla estetike, ali da je poželjno da fontane budu rekonstruisane uz dodavanje nekih novih elemenata.

Profesor Mihajlović savjetuje da mozaik ostane isti, u potpunosti sačuvan, uz napomenu da je isti rađen u prirodnom kamenu, dok su crteži rađeni pastelom i oni mogu biti reparirani.

Vanja Dursun Šotra je za uvođenje novih tehnologija i zadržavanje mozaika kakav već postoji, predlaže manje prepravke i redovno održavanje, te naglašava da bilo kakva aktivnost u vezi sa fontanama zahtijeva projekat koji na odobrenje mora biti poslat Zavodu i savjetuje da ne treba pretjerivati sa „vodenim igrama“ koje bi, eventualno, bile dodate.

Jasno je da smo ograničeni budžetskim okvirom, ali kada je u pitanju očuvanje kulturnog nasljeđa onda moramo učiniti sve i iz budžeta izdvojiti dovoljno sredstava jer nasljeđe ostavljamo našoj djeci!

Plan je da sljedeće godine završimo projekat rekonstrukcije fontana koji će podrazumijevati očuvanje mozaika, ali i modernizaciju u smislu uvođenja svjetlosnih efekata i pokušaj uvođenja dodanih mlaznica za vodu po obodu fontane jer najveća zamjerka građana jeste upravo “slabiji mlaz-pritisak vode” i rješenje problema dotrajalih instalacija, projekat će naravno biti poslat Zavodu na odobrenje kako je dogovoreno i jedino ispravno.

Dakle, tokom sljedeće godine izrada projekta a realizacija istog ako sve bude išlo po planu tokom 2024. godine. U međuvremenu neophodna je konzervacija mozaika i tu ćemo angažovati domaće umjetnike na čelu sa našom Natalijom Cimešom, a uputiću molbu profesoru Mihajloviću za tekst u kojem će biti precizno napisana tehnika izrade mozaika, navedeni korišćeni materijali i simbolika mozaika, tekst bi se našao u monografiji našeg grada za koju se polako pripremamo gdje će biti zauvijek sačuvan za sve nas, a na prvom mjestu za našu djecu!

Zahvaljujem se svim učesnicima sastanka, bila mi je čast i zadovoljstvo!

Moj zadatak jeste da vas slušam, samo strpljivo i pošteno svi zajedno kreiraćemo ljepšu i bolju Bijeljinu na koju ćemo biti ponosni!

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...