BIJELJINA: Regulacija Lukavca smanjuje opasnost od poplava

Datum:

Share post:

Pored završetka radova na uređenju Majevičkog obodnog kanala i kanala Glogovac, u Semberiji se privode kraju radovi na sanaciji korita bujične rijeke Lukavac, koja je mještanima sela Vršani i Novi nanosila veliku štetu plaveći usjeve i domaćinstva više puta godišnje.

Za sanaciju korita Lukavca, u dužini od 12 kilometara, Vlada Republike Srpske obezbijedila je 720.000 maraka, a projekat bi trebalo da bude završen do kraja novembra.

 
Miroslav Čvrgić, načelnik Odjeljenja za održavanje vodoprivrednih objekata u JU „Vode Srpske“, ističe da je osim čišćenja korita i sječenja drveća koje smeta proticajnom profilu, očišćeno samo dno rijeke i uređene obaloutvrde.

Stanovništvo u selima Vršani i Novi živi na području tri rječice -Lukavac, Gnjica i Stupanj koje se obično više puta godišnje izliju.

TESTNA REKLAMA

– Pojedini poljoprivrednici dva puta presijavaju ljetinu da bi uspjeli nešto privrijediti. Zbog nemarnosti pojedinaca, bujični Lukavac godinama je bio zatrpan smećem, i to je jedan od razloga zbog kojih je plavio više od 50 domaćinstava – ističe Jovo Jekčić mještanin Novog, koji smatra da će uređenje Lukavca znatno olakšati život stanovnicima njegovog priobalja. 

Vlada RS je u proteklih pet godina za projekat „Zaštita stanovništva od poplava na području Semberije“ obezbijedila oko 50 miliona maraka. Niz vodotoka je rekonstruisano i uređeno, a preostala je izgradnja drinskog nasipa.
 
Desavanja u Bijeljini
Izvor: Gradska uprava

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: NIKOLA VLAČIĆ NOVO LICE U KMF “RADNIK“

KMF Radnik iz Bijeljine angažovao je još jedno novo ime pred početak Premijer lige BiH u futsalu. Novo lice...

PIKSEL održao predavanje u prostorijama GO Ujedinjene Srpske u Bijeljini (foto)

Večeras je u prostorijama Gradskog odbora Ujedinjene Srpske Bijeljina održan sastanak na kome je prisustvovao šef Centra za...

BIJELJINA: Sastanak Gradonačelnika sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika i Agrarnog fonda

Gradonačelnik Ljubiša Petrović održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa predstavnicima udruženja poljoprivrednika sa područja Semberije i...

Održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije (foto)

U hotelu „Drina“ danas je održana promocija programa pomoći Mađarske vlade poljoprivrednim proizvođačima na području Semberije. Promocija je...